De tentoonstelling met het werk van Sem Makata, Amber de Jong, Zoey Snijders, Nick Evertzen en hun klasgenoten wordt 15 april geopend
De tentoonstelling met het werk van Sem Makata, Amber de Jong, Zoey Snijders, Nick Evertzen en hun klasgenoten wordt 15 april geopend (Foto: )

Expositie leerlingen fotografie Pius X

ALMELO - Voor de allereerste keer konden alle eindexamenleerlingen van het Pius X College, locatie Catharina van Renneslaan, fotografie als keuzevak nemen. Het leverde zoveel belangstellenden op, dat de groep moest worden gesplitst. Maar dat niet alleen. De leerlingen maakten in de loop van het schooljaar zoveel prachtige foto's, dat er een fraaie expositie van samengesteld kan worden. Directeur Pieter van Schilt verricht 15 april de opening.

Fotografie maakt al jaren onderdeel uit van het studieprofiel Media, Vormgeving & ICT (MVI) op het Pius X College in Almelo. Op voorspraak van docenten Veronique Kleinjan en Sam Elbertsen kwam dit schooljaar een eind aan dat exclusieve voorrecht.

Ook leerlingen uit alle andere studierichtingen mochten fotografie gaan volgen. 26 Leerlingen opteerden daarvoor, onder wie jongens en meisjes van Zorg & Welzijn, Produceren, Installeren & Energie en Dienstverlening & Producten.

Grote belangstelling

De grote belangstelling heeft de docenten aangenaam verrast. 'Het is een module waar leerlingen makkelijk in kunnen stappen en leerlingen zijn geïnteresseerd in fotografie. Ze hebben vaak thuis wel een fototoestel liggen en willen de techniek beter begrijpen, zodat ze er meer uit kunnen halen,' verklaart Veronique Kleinjan de interesse. 'Het vak geeft ook relatief veel vrijheid. Leerlingen zien klasgenoten buiten aan het werk met mooie professionele apparaten. Dat spreekt aan,' meent Sam Elberink. De leerlingen hebben opmerkelijk veel werk gemaakt van hun keuzevak dat ze van september 2018 tot en met februari 2019 wekelijks volgden. In en buiten schooltijd. Dat vertaalde zich in prachtig werk.

'Het zou zonde zijn dat het op de computer blijft staan,' vindt Veronique Kleinjan, 'en het is ook erg leuk om eens te laten zien wat ze allemaal hebben geleerd.' Leerlingen kregen een vrije opdracht voor het maken van een serie met één grote foto en een aantal kleinere exemplaren. Dat resulteerde in sterk uiteenlopend werk met onderwerpen variërend van licht, portretten en dieren tot en met auto's en water. 'Heel mooi,' vindt Veronique, 'zeker de grote foto's staan dichtbij de belevingswereld van de leerlingen.'

Opening

De tentoonstelling met het werk van Sem Makata, Amber de Jong, Zoey Snijders, Nick Evertzen en hun klasgenoten wordt maandagavond 15 april om 19.00 uur geopend door directeur Pieter van Schilt locaties Van Renneslaan Almelo en Graaf Ottostraat Rijssen. Vlak daarvoor gaat een vakjury met onder meer vakfotograaf Guido Smit, een vakdocent van het Pius X, en oud-leerling Indy Otte de foto's beoordelen.

Het Pius X College en Kamera Express stellen de vakjuryprijs beschikbaar. Het publiek mag een stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Meer berichten