Team Fysio en de organisator van SamenLoop voor Hoop lopen voor KWF en het Alma Inloopershuis
Team Fysio en de organisator van SamenLoop voor Hoop lopen voor KWF en het Alma Inloopershuis (Foto: Nathalie Gerritsen)

Samen lopen en stil staan bij kanker

ALMELO – Het lijkt nog ver weg, 22 en 23 juni, het weekend dat in het teken staat van de 24-uurs wandelestafette SamenLoop voor Hoop. Toch is niets minder waar, in totaal zijn er nu 31 teams die meedoen aan het evenement voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. 'Bij de vorige editie, twee jaar geleden, deden 33 teams mee. We hopen dat er dit keer meer teams meedoen. Iedereen kan zich nog aanmelden,' aldus Gerda Boertien, voorzitter SamenLoop voor Hoop Almelo. 'Dit jaar is er ook een KinderLoop, deze duurt 24 minuten. Kinderen kunnen individueel, samen met familieleden of met een team meedoen.'

Team Fysio

Een van de teams is Team Fysio, het team bestaat uit patiënten en medewerkers van fysiotherapiepraktijk de Gravenesch en praktijk Oncologie Oedeem Fysiotherapie Almelo (OOFA). 'Tijdens de eerste editie hadden we een stand waar we massages gaven aan de lopers. We waren onder de indruk van de sfeer en saamhorigheid, vandaar dat we besloten om zelf mee te doen,' vertelt fysiotherapeut Lionne van Buiten van de Gravenesch. 'Het bijzondere aan dit evenement is dat het iedereen raakt. Iedereen heeft wel iemand in de directe omgeving die kanker heeft gehad of in behandeling is.'

Informatieavond

Voor mensen die mee willen lopen heeft Team Fysio op 17 april om 19.00 uur een informatieavond bij de Gravenesch. Fysiotherapeut Annemarie Kooijmans hoopt op nog meer deelnemers. 'Ons team bestaat nu uit zo'n twintig personen. Hoe meer mensen deel uit maken van een team, hoe korter je moet lopen.' Deelnemers lopen in teams en lossen elkaar af, op die manier is er uit elk team altijd iemand aan het wandelen. 'Na de infoavond starten we met een loopgroep, dan gaan we tien weken lang samen wandelen. Zo hopen we meer mensen te enthousiasmeren om mee te doen,' benadrukt Annemarie.

Gevolgen van kanker

Patricia Jassies van OOFA heeft in haar praktijk dagelijks te maken met de gevolgen van kanker. 'Veel van mijn patiënten willen niet in the picture, maar ze willen wel meedoen. Zij lopen nu met ons mee.' Tijdens het evenement zijn er drie ceremonies. De openingsceremonie is voor survivors, mensen die kanker hebben gehad of nog in behandeling zijn. Ze lopen samen met hun naasten de eerste ronde over het parcours. 's Avonds volgt de tweede ceremonie. 'De kaarsenceremonie is zo indrukwekkend, dat raakt je ook als je zelf niets hebt. Dus laat staan als je iemand verloren hebt aan kanker.' Langs het parcours worden de kaarsen aangestoken, waardoor de kaarsenzakken met daarop een persoonlijke boodschap het parcours verlichten. De kaarsenzakken zijn bij de teams te koop voor 5 euro. Het is ook mogelijk om mensen te sponsoren, dat kan via de website van SamenLoop voor Hoop. De totale opbrengst is voor KWF Kankerbestrijding en het Alma Inloopershuis, dit wordt tijdens de slotceremonie bekend gemaakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden