Foto:

Geld dienstencheque mantelzorgers snel op

ALMELO - De gemeenteraad besloot in januari vorig jaar dat de dienstencheques alleen nog voor mantelzorgers beschikbaar zouden zijn. Hiervoor reserveerde de raad €120.000 per jaar. Omdat de uurtarieven voor huishoudelijke ondersteuning omhoog gegaan zijn, is het bedrag voor 2019 nu al bijna op. Om die reden beëindigt de gemeente per 1 mei de contracten met zorgaanbieders.

Wethouder Eugène van Mierlo van Zorg geeft aan dat van 2015 tot eind 2017 alle Almeloërs die hulp in huis nodig hadden gebruik konden maken van de dienstencheque (de regeling Huishoudelijke Hulp Toelage). 'Sinds vorig jaar is de dienstencheque alleen nog maar beschikbaar voor mantelzorgers. Inwoners die zó intensief voor een familielid of naaste zorgen dat er nauwelijks tijd over is om hun eigen huishouden te doen. Dankzij de dienstencheque kunnen zij tegen betaling van slechts vijf euro per uur één uur huishoudelijke hulp inkopen. Als gemeente leggen we het verschil bij tussen het uurtarief dat de zorgaanbieder hiervoor bij ons in rekening brengt en de bijdrage van de inwoner.'

Het uurtarief dat zorgaanbieders hanteren ligt nu boven de 26 euro. Dat maakt duidelijk dat de gemeente ruim twintig euro bijbetaalt per uur huishoudelijke hulp. 'Door de gestegen uurtarieven van zorgaanbieders én het succes van de regeling is dit jaar de bodem van het geldpotje al na vijf maanden in zicht,' legt de wethouder uit.

Op dit moment maken ongeveer 165 mantelzorgers gebruik van de dienstencheques. Wethouder Van Mierlo begrijpt dat sommige mantelzorgers mogelijk problemen ervaren bij hun huishoudelijke taken nu de regeling stopt. Van Mierlo: 'Met mantelzorgers die zelf ziek zijn of chronische psychische problemen hebben, waardoor ze zelf hun huis niet schoon kunnen houden, bekijken we of er maatwerk mogelijk is.' Mantelzorgers kunnen hiervoor in gesprek met een medewerker van het Wmo-loket. Een afspraak maken kan via www.almelo.nl/wmo. Bellen kan ook via (0546) 541111.

Meer berichten