Foto:

Twee dagen whiskymanie in Twente

ALMELO - Voor het zesde jaar op rij is het Polman Stadion het theater waar Whisky Weekend Twente zich afspeelt. Talloze liefhebbers verzamelen zich op 22 en 23 maart voor een van de meest gerenommeerde whiskyfestivals van Oost-Nederland. Het zijn in feite maar drie heel eenvoudige ingrediënten: water, gist en gerst. Gebruik ze op de juiste manier, laat ze vervolgens rijpen in traditionele eikenhouten vaten, en je krijgt de meeste complexe drank ter wereld.

Van over de hele wereld

Schotland, Amerika en Ierland zijn bekende whiskylanden, maar ook in Japan, Taiwan, Zwitserland, zelfs in Nederland, wordt alweer een tijdje whisky van hoog niveau gemaakt. Tijdens Whisky Weekend Twente krijgen bezoekers de kans om zich onder te dompelen in die immense whiskywereld. Zowel producenten, importeurs als gerenommeerde privéverzamelaars zorgen samen voor een enorme keuze: honderden flessen whisky staan klaar om geproefd te worden. Van grote merken als Glenlivet, Lagavulin en Glenfarclas, maar ook van verborgen parels zoals Langatun, Cotswolds en High Coast.

Twentse whisky's

Wereldberoemd in Twente zijn de dranken van Stokerij Sculte (Ootmarsum) en Kalkwijck Distillers (Vroomshoop). Deze ambachtelijke distilleerderijen produceren op kleine schaal uitstekende whisky, die bij de top van Nederland hoort. In het geval van Kalkwijck zelfs van korrel tot borrel: ze verbouwen zelf gerst, wat hun Eastmoor whisky een unieke eigenheid geeft. Vorig jaar bracht Kalkwijck een voorproefje van hun nieuwste whisky mee naar Whisky Weekend Twente. Whisky Weekend Twente biedt ook een aantal masterclasses, bijvoorbeeld van Peter Mackay van Morrison & Mackay. Dit familiebedrijf heeft generatielange ervaring, en nauwe banden met een groot aantal Schotse distilleerderijen. Tegenwoordig bottelen ze whisky onder hun eigen label, Càrn Mòr. Op zaterdagmiddag is het bovendien mogelijk om het VIP-arrangement te boeken. VIP's krijgen onder andere een exclusieve proeverij van whiskyexpert en mede-organisator Henri Goossen.

Meer berichten