Foto:

Ineke Rop helpt Kenianen

ALMELO - 'De muren staan, er zijn meerdere kamertjes, een keukentje en er zit een dak op het huis, maar van binnen moet er nog veel gedaan worden. Het buitentoilet heeft nog geen dak en deur en daarom kan Eunice er nog niet wonen met haar twee kinderen,' geeft Ineke Rop aan. Ze is in de afgelopen jaren al zeven keer afgereisd naar Kenia om in een bepaald centrum waar mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking verblijven te ondersteunen.

Ineke is een echt reislustig persoon. Ze heeft al heel wat van de wereld gezien. Ze ging tien jaar geleden met een vriendin voor het eerst naar Kenia. Ze zag dat ze voor de Kenianen iets zou kunnen betekenen en besloot terug te keren.

Langzaam maar zeker sluit ze het Nya Bondo Rehabilitation Centre steeds meer in haar hart. Als een van de vrouwen ( Eunice) daar twee jaar geleden een hersenbloeding krijgt besluit ze deze vrouw die een tweeling heeft van toen vier jaar, aan een eigen huisje te helpen.

Donaties

Ineke is van huis uit verpleegkundige. Ze is nu 63 jaar en met pensioen, maar dat weerhoudt haar niet om in Kenia daar waar nodig de mensen te helpen, door hen direct te begeleiden met aankleding en verdere verzorging , maar ook door geldelijke ondersteuning. In Nederland is ze al jaren bezig met het werven van sponsoren. Bijvoorbeeld door statiegeldacties. Vanuit Kenia heeft ze bijvoorbeeld tassen mee genomen die ze vervolgens in Nederland verkoopt.

Alle donaties gaan in een speciaal potje voor Kenia. Ineke betaalt zelf haar reizen naar Kenia. Ze eet met de mensen daar mee en dat is goed eten maar in de ogen van de westerse mensen toch wel erg basic. Ze heeft de mensen daar in Kenia inmiddels in haar hart gesloten. Ze waarderen het ook heel erg dat ze voor dag en dauw klaar staat om hen te helpen. Toen ze nog werkte spaarde ze haar vakantiedagen op om acht weken achtereen naar Kenia te kunnen. Nu ze met pensioen is gaat ze ongeveer tien weken achtereen.

Waardering

De waardering blijkt bijvoorbeeld ook uit het feit dat er ondertussen al drie keer een kind geboren is dat haar naam kreeg. Iets waar ze toch wel trots op is. Ineke hoopt in september van dit jaar weer terug te kunnen naar Kenia en het speciale centrum. Ze hoopt met de gelden die ze doorlopend inzamelt het huisje helemaal klaar te hebben voor Eunice en haar kinderen, die ondanks haar beperkingen toch weer heeft leren lopen met een stok en laat zien dat ze zelfstandig haar kinderen kan opvoeden. Die kinderen zijn nu nog bij familie elders ondergebracht. Belangstelling voor het werk van Ineke Rop? Ga naar de site inekerop.waarbenjij.nu Daar kunt u alle info vinden, bijvoorbeeld hoe u haar kunt steunen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden