Foto:

Almelo nationale Evenementenstad?

ALMELO - Samen met Gouda, Heerlen en Zandvoort dingt Almelo mee naar de titel Nationale Evenementenstad. De nominatie betreft de prijs voor steden tot 100.000 inwoners. Op 14 maart wordt in Deventer tijdens het Nationaal Congres Evenementen bekend gemaakt wie er met de titel naar huis gaat. Het gaat om de activiteiten die er in 2018 hebben plaatsgevonden.

'We zijn net als vier jaar geleden genomineerd, iets waar we als stad met recht trots op mogen zijn, want er wordt in Almelo op heel veel fronten en voor heel veel doelgroepen iets georganiseerd,' laat Jos Tornij van Almelo Events weten. Daarbij geeft hij heel nadrukkelijk, evenals Marianne van de Steeg van Almelo Promotie aan, dat die vele evenementen geen doorgang hadden kunnen vinden zonder al die honderden vrijwilligers die letterlijk de handen uit de mouwen steken. Marianne had ook graag een toelichting willen geven maar moest door ziekte verstek laten gaan.

Publieke evenementen

Jaarlijks worden in Almelo ongeveer 160 evenementen gehouden. Hierbij gaat het dus om publieke evenementen waar een vergunning voor is aangevraagd. Een evenement als 'Almelo Allee' draagt bijvoorbeeld alle elementen in zich die de speciale jury graag wil zien. Er wordt sportief iets verlangd, er worden verbindingen gelegd tussen stad en platteland. Jong en oud is er bij betrokken. Betrokkenheid geldt overigens voor heel veel activiteiten zoals de Profronde en de Roparun die in Almelo altijd een zeer bijzondere doorkomst kent. Cultuur staat bijvoorbeeld voorop bij de Twentse Lente, Hob Nob en Historisch Festival, maar ook bij de Atelier Route en Almelo op 't Rabat met het Straattheater Uit in Almelo. Het kerstprogramma werd dit jaar vanuit drie grote pijlers gebracht, Winters Almelo met de kerstparade, Bethlehem Boulevard met de kerststal van Sibyl Heijnen en de Doelenkerstmarkt, een uniek gebeuren.

Categorieën

De jury bestaat uit een aantal professionele leden aangevuld met mensen die in 2016 gekozen zijn als Evenementenstad. Het zal voor hen vast een hele moeilijke kluif worden maar aan Almelo kunnen ze niet voorbij. Er zijn drie grote categorieën: De publieksprijs voor grote landelijke evenementen, de prijs voor steden boven de 100.000 inwoners en dus de prijs tot 100.000 inwoners, waar ook Almelo voor genomineerd is. De Stichting Nationale Evenementenprijzen heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Respons met veel zorg de nominaties per categorie vastgesteld. De hoofdjury beoordeelt de genomineerden en zij bepalen wie dit jaar de felbegeerde titels van de Nationale Evenementenprijzen krijgen. Bij de uiteindelijke beoordeling door de jury zullen visie, aanpak, organisatie en samenwerking met degenen die invloed hebben op het evenement en waarde voor de stad, worden meegewogen. Uiteindelijk wordt de uitslag op 14 maart bekend gemaakt.

Meer berichten