Foto:

Mooie fietsen voor Buurtpreventie

ALMELO - 'Ons gebied waar we komen is inmiddels zo groot dat we het niet meer lopend afkunnen. We zijn dan ook dolblij met de 2 fietsen van Fietz,' geeft Marjon van Buurtpreventie Almelo Zuidoost aan. De preventisten zijn nu ongeveer zeven jaar actief en het draait zeer naar tevredenheid.

Elke week op verschillende dagen zijn er, gehuld in felgele fluorisende hesjes, twee preventisten van 19.00 uur tot ongeveer 21.45 uur in het straatbeeld van de wijk te vinden. Deze wijk strekt zich inmiddels globaal uit van de Jumbo aan de Bornerbroeksestraat tot de Plusmarkt aan de Bornsestraat en van de Lidl tot Henriëtte Holstslaan.

Samenwerking

Er wordt nauw samengewerkt met de woningbouwverenigingen, politie en gemeente. 'Wij zijn eigenlijk een verlengstuk van hen en een eerste aanspreekpunt op straat,' aldus Marjon. Er wordt onder meer gekeken of een lantaarnpaal nog dienst doet, een lek riool wordt doorgegeven. Er wordt melding gemaakt van een tas die voor het grijpen ligt in een auto. Ook hangjeugd heeft men in beeld en nog veel meer zaken. 'Wij zijn echt preventief bezig en merken dat de buurtbewoners onze aanwezigheid prettig vinden.' Wanneer ze fietsers tegenkomen zonder licht dan wordt hen gratis een lampje aangeboden. Daarnaast krijgen ze het advies om zelf achter een nog betere fietsverlichting aan te gaan. Hondeneigenaren krijgen van ons een lampje in de vorm van een bot. 'Ze zijn voor ons heel erg belangrijk omdat ze heel regelmatig op straat lopen en een veranderde of verdachte situatie vaak snel signaleren,' aldus Marjon.

Enthousiastelingen nodig

Er zijn momenteel 12 buurtpreventisten actief in de Almelo Zuidoost. 'Het draait heel goed, maar natuurlijk mogen er nog wel enkele enthousiaste mensen bij komen, want dan kunnen we nog een avondje meer draaien. Momenteel is iedereen gemiddeld één avond in de maand op pad, altijd met z'n tweeën. Het is belangrijk dat er samen gewerkt wordt aan de veiligheid voor bewoners door bewoners. Dat alles houdt de wijk ook gezelliger. De preventisten kennen de wijkagent goed en de lijntjes zijn onderling kort. Buurtbewoners worden ook geattendeerd op wat ze zelf thuis aan veiligheid kunnen doen.

Mensen die ook graag een steentje willen bijdragen aan de Buurtpreventie kunnen zich aansluiten en zich aanmelden bij de coördinator door een mailtje te sturen naar buurtpreventiealmelo@gmail.com of een telefoontje naar 06-45550340. De gele hesjes zijn door de gemeente beschikbaar gesteld. Voor andere zaken is Buurtpreventie Zuidoost afhankelijk van de goodwill van bedrijven. Ze zijn dan ook zeer blij met het mooie gebaar van Fietz die twee mooie degelijke fietsen in bruikleen heeft gegeven waardoor men sneller overal in de wijk ter plekke is.

Meer berichten