De Vriezenveenseweg wil graag de Groenste straat van Overijssel worden
De Vriezenveenseweg wil graag de Groenste straat van Overijssel worden (Foto: )

Groenste straat van Overijssel?

ALMELO - 'We hebben ook van een ecoloog hele mooie ideeën gekregen om onze straat groener te kunnen maken,' aldus Eric van Veluwen, bewoner van de Vriezenveenseweg. Hij heeft de straat voorgedragen voor de nominatie van Groenste straat van Overijssel. Voor 20 maart moet hij samen met een viertal buren een plan ingeleverd hebben.

Er zijn nog 13 andere straten uit verschillende steden en dorpen die meedingen. Op 11 april wordt de groenste straat bekend gemaakt in het Provinciehuis in Zwolle. Er zijn drie categorieën waarin een prijs kan worden gewonnen. De straten worden beoordeeld op kindvriendelijkheid, biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Zij kunnen een bedrag van bedrag van 20.000 euro winnen waarmee ze hun plannen kunnen realiseren.

Criteria

Er moest aan een aantal criteria worden voldaan alvorens men mee kon doen. De straat ligt in de bebouwde kom van een Overijsselse gemeente. Er moeten wel mogelijkheden zijn om te vergroenen. De straat moet in staat zijn de bewoners op de been te brengen. Per straat worden minimaal vier bewoners gevraagd die vier dagdelen meedoen aan het begeleidingsproces.

Per gemeente is er 1 straat gekozen om mee te doen aan de wedstrijd. Voor Almelo is het dus de Vriezenveenseweg geworden. Er is specifiek gekozen voor het deel tussen Woonzorgcentrum Eugeria bij de driesprong met de Ootmarsumsestraat tot en met het de Plus supermarkt. We willen onder andere door betere opvang van regenwater, planten en bomen behouden en uitbreiden. Ook zijn er plannen om bijvoorbeeld een mooi bankje te plaatsen ter hoogte van het Eugeria en fraaie haagjes aan te leggen. Pro Erasmus wordt ook bij de plannen betrokken.

Uitleg

Alle deelnemers kregen onlangs in Nijverdal de nodige uitleg over de speciale wedstrijd. Daarbij was ook Hester May aanwezig. Zij is zelf in de race om de groenste bewindvoerder van Nederland te worden. Ieder kreeg een coach toegewezen. Voor Almelo werd dat Martijn Wubbolts van Natuur en Milieu van Overijssel.

Op 16 februari gaat Eric van Veluwen samen met twee buurtbewoners met de coach om tafel. 'Er moet zo gezegd gas op de lollie,' geeft Eric lachend aan. Anders gezegd, er moet even flink nagedacht en gewerkt worden, maar tijdens de bijeenkomst in Nijverdal heeft iedereen al aardig wat ideeën gekregen, o.a. via de luchtfoto's die waren gemaakt. Op 20 maart moet alles klaar zijn en op 11 april worden de drie prijswinnaars bekend gemaakt. 'We gaan bij de buurtbewoners flyers in de bus doen om uitleg te geven en om te vragen ideeën door te geven. Dat alleen al levert weer nieuwe mooie contacten op in de buurt,' aldus de enthousiaste Eric van Veluwen die er de komende tijd helemaal voor gaat om bij de prijswinnaars te behoren.

Meer berichten