Milou en Koen weten wel dat het niet verstandig is maar pakken toch af en toe hun smartphone op de fiets
Milou en Koen weten wel dat het niet verstandig is maar pakken toch af en toe hun smartphone op de fiets (Foto: Marion Wesselink)

Appen op de fiets kan je duur komen te staan!

ALMELO - 'Ik heb niet zomaar 95 euro voorhanden, dus ik probeer zo min mogelijk te appen,' laat Louise weten. Zij is één van de vele fietsers die wel begrip hebben voor het feit dat appen niet kan op de fiets, maar die zo'n boete van 95 euro wel heel hoog vinden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft een wetswijziging gepresenteerd waarmee het vanaf 1 juli 2019 verboden is om in Nederland tijdens het rijden op de fiets een mobiele telefoon vast te houden.

Verbod

Het verbod strekt zich uit tot alle mobiele elektronische apparaten, dus niet alleen tot mobiele telefoons. Ook is het verbod van kracht voor bestuurders van alle voertuigen. Volgens de minister is het verbod noodzakelijk, omdat fietsers die met hun telefoon bezig zijn, vandaag de dag een groter risico lopen op een ongeval. Dat hangt volgens haar samen met het feit dat het veel drukker is geworden op fietspaden, ook de snelheidsverschillen, onder andere door de opkomst van de elektrische fiets, zijn toegenomen.

Soms wel erg handig…

Louise snapt het wel dat appen op de fiets eigenlijk niet kan maar het is soms toch wel erg handig als je snel even een berichtje naar huis wilt sturen dat bijvoorbeeld de training is afgelopen en je onderweg naar huis bent. Ze heeft net nog even naar huis gebeld vanwege een kapotte fiets. Zo weet haar moeder dat ze later thuis is. 'Dat moet toch kunnen?!' Milou is, net als Koen, leerlinge van het Zone college. Ze geven toe dat ze af en toe wel eens appen op de fiets. 'In de winter doe ik het minder omdat het onhandig gaat met handschoenen aan,' aldus Milou.' Maar even overschakelen op een ander muziekje of snel even doorgeven aan je ouders of vriendin waar je zit en wanneer je komt, is vaak wel handig. Koen is het wel met haar eens want hij moet dagelijks vanuit Geesteren naar Almelo fietsen en als je dan steeds moet afstappen is dat toch wel erg lastig. Maar echt appen doet hij vrijwel nooit. Milou geeft nog aan dat ze best goed weet dat het heel gevaarlijk kan zijn. Een van haar vrienden is enkele jaren geleden overleden bij het Van Goghplein omdat hij aan het appen was tijden het fietsen. 'Maar de chauffeur die hem aanreed was ook aan het appen en vanuit een auto is het nog veel gevaarlijker,' aldus Milou.

Reactie politie

Navraag bij de politie leverde op dat bijna iedereen wel weet dat appen in een voertuig of op de fiets echt niet kan. De realiteit is dat zoveel mensen zo afhankelijk zijn van hun smartphone dat ze toch onnodige risico's nemen. 'We hopen dat het weten dat er straks een flinke boete op staat nu al een preventieve werking met zich meebrengt dat velen geen smartphone in het verkeer meer gebruiken,' aldus de woordvoerder van de politie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden