Meer informatie over de MBO-vakopleidingskansen is online beschikbaar via het Twentsfondsvoorvakmanschap.nl en o.a. via Leerwerkloket Twente (Werkplein-locaties) en loopbaanstation.nl
Meer informatie over de MBO-vakopleidingskansen is online beschikbaar via het Twentsfondsvoorvakmanschap.nl en o.a. via Leerwerkloket Twente (Werkplein-locaties) en loopbaanstation.nl (Foto: )

Veranderbudget voor beroepscarrière

REGIO – Op de CTT Terminal in Almelo werd woensdag de start gegeven voor opleidingstrajecten van Twentse MBO'ers die op een of andere wijze zijn 'vastgelopen' in het arbeidsproces. Opleidingen die een herkansing bieden in de arbeidsmarkt voor mensen met een MBO 4 opleiding die uitkijken naar een transitie in een voor hen nieuw vak, achter zijn geraakt door ontslag en/of willen herintreden met goede kansen op een levensbestendige baan, want het Twentse bedrijfsleven zit te springen om vakmensen.

De techniek, logistiek & mobiliteit maar ook de zorg zijn bedrijfstakken in Twente waarin zich grote kansen voordoen indien het opleidingsniveau wordt 'bijgespijkerd'. Econoom Frank Kalshoven, directeur van De Argumentenfabriek te Amsterdam, liet tijdens de start van het Twentsfondsvoorvakmanschap.nl weten blij verrast te zijn over de wijze waarop in Twente de krachten zijn gebundeld om mensen nieuw perspectief te bieden op een levensloop bestendige arbeidscarrière. Kalshoven vergeleek de Twentse aanpak met soortgelijke projecten in de regio Eindhoven, Amsterdam en Zwolle en constateerde dat Twente met het Twentsfondsvoorvakmanschap.nl duidelijk voorop loopt omdat men investeert in mensen en niet het wij van 'Wij van WC-Eend' voorop stelt maar het individu die zich wil 'bijspijkeren' of omscholen. Het Twentse fonds is bovendien niet leeftijdsgebonden waardoor ook mensen van boven de veertig hun kans kunnen grijpen op een beter toekomstperspectief.

De kas van het Twentsfondsvoorvakmanschap.nl is goed gevuld dankzij bijdragen van o.a. Provincie Overijssel, Regio Twente en rijksgelden uit de 'pot' voor arbeidstransitie. Elke Twentse deelnemer kan een budget van 5000 euro verwerven voor zijn individuele bij- of omscholing en zelf kiezen voor een opleidingsinstituut. Wel krijgt men een persoonlijke manager ter begeleiding van het bij- of omschooltraject en ook wordt individueel een loopbaanadvies gegeven. Binnen Twente is uiteraard het ROC van Twente een van de uitvoerende partners in de bij- of omscholing. Gedeputeerde Eddy van Hijum en Twente Board bestuurder John van der Vegt onderschreven de vernieuwende aanpak die het Twentsfondsvoorvakmanschap.nl biedt aan mensen die zich verder willen ontwikkelen om bijvoorbeeld aantrekkelijk te blijven voor de eigen baas, een nieuwe stap willen maken, wel eens wat anders willen of graag weer aan de slag gaan.

Een tiental eerste cursisten ontvingen bij de start hun persoonlijke cheque voor bij- of omscholing. Zo ook 'Roy' 54 jaar die zijn baan als arbeidsbemiddelaar kwijtraakte en zich nu laat omscholen tot beroepschauffeur. 'Port of Twente' voorzitter André Pluimers had als gastheer en grootaandeelhouder van Bolk Transport en CTT een verrassing in petto door 'Roy' nu al praktijkruimte te bieden op de containerterminal van CTT ter ondersteuning van zijn omscholing.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden