Iedereen binnen de die de Klup Twente was dolblij na het winnen van de FNO-bokaal
Iedereen binnen de die de Klup Twente was dolblij na het winnen van de FNO-bokaal (Foto: )

Beweegproject beste van Nederland!

ALMELO - Er brak een geweldig applaus los toen de Klup hoorde dat ze de FNO-bokaal hadden gewonnen. Met haar succesvolle beweegaanbod Game, Eet & Match voor senioren heeft de Stichting De Klup Twente, de landelijke FNO (Fonds Nuts Ohra) Veerkracht bokaal gewonnen. Het was een hele spannende 'strijd' tussen vijf genomineerden.

Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden, waarmee De Klup Twente het project Game, Eet & Match mag uitrollen in andere dorpen/gemeenten.

Meer Veerkracht, Langer Thuis

Het landelijke fonds FNO heeft met haar 'Meer Veerkracht, Langer Thuis' programma vier jaar lang meer dan 100 projecten gefinancierd die eraan bijdragen dat ouderen langer op een prettige manier zelfstandig thuis kunnen wonen.

De Klup Twente kreeg twee keer een fikse som geld toegekend: een keer voor het ontwikkelen van gamenastiek voor senioren (wekelijks beweegprogramma Fief worden en fief blijven) en een keer voor een jaar Game, Eet & Match, een combi exergamen en samen eten voor ouderen in de plattelandsgemeenten Tubbergen, Twenterand, Borne en Wierden en in Almelo.

Ouderen

Aan Game, Eet & Match hebben in 2018 zeker 100 ouderen in de maand meegedaan. Ze werden van huis gehaald en weer thuisgebracht. Aan de uitdagende combinatie van spel en eten wordt veel gelachen, er worden grenzen verlegd en er ontstaan nieuwe vriendschappen door en tal van andere initiatieven. Projectleiders Hanny ter Doest en Monique Schuchart zijn dolblij met de bokaal. 'Omdat het zo'n geweldig compliment is. Vooral voor de vrijwillige coaches en de vrijwillige koks die Game, Eet & Match uitvoeren,' aldus Hanny ter Doest in een eerste reactie. Door het prijzengeld kunnen straks mensen meedoen die afgelopen jaar op de wachtlijst stonden. Maar we hopen vooral dat het 'nog meer gemeenten ertoe brengt dat ze het 'beste project' van Nederland voor hun eigen senioren willen financieren.'

Petitie

De senioren willen het dolgraag, iedereen heeft daarvoor een petitie ondertekend. Die gaan naar de verschillende gemeenten. Want op dit moment is het geld er gewoon niet voor. Het gaat helemaal niet om grote bedragen (zeker niet voor een overheid) en het doet zoveel goed. Als gemeenten een bescheiden bijdrage zouden doen, is de feestvreugde echt compleet!' Bij het FNO krijgt 'Meer Veerkracht, Langer Thuis' nog een vervolg. Het fonds gaat lessen trekken uit alle goede ervaringen en deze verspreiden. Onder meer in de vorm van UP talkshows, zoals in november in Deventer werd gehouden. De programma-evaluatie is in de tweede helft van 2019. Maar vooralsnog is de vreugde om de gewonnen bokaal met het mooie geldbedrag groot.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden