De Almelose broers Stefan en Martijn Blaak maken als pianoduo al meer dan 20 jaar zowel nationaal als internationaal furore
De Almelose broers Stefan en Martijn Blaak maken als pianoduo al meer dan 20 jaar zowel nationaal als internationaal furore (Foto: )

Pianoduo zorgt voor mooi pianospel

ALMELO - De grote zaal in het Theaterhotel was tot de laatste plaats bezet en uit het massaal staande publiek en groots applaus bleek wel hoe goed dit concert is ontvangen. Het Orkest van het Oosten onder leiding van de Vlaamse gastdirigent Karel Deseure en het optreden van de het Almelose pianoduo Martijn en Stefan Blaak zorgden voor een onvervalst sprankelend nieuwjaarsconcert.

Dit concert werd aangeboden door het Theaterhotel samen met Urenco. Bezoekers konden gratis twee kaarten aanvragen en daar was goed gebruik van gemaakt.

Ook het voltallige gemeentebestuur was aanwezig en genoot ook met volle teugen. Medewerkers van Aavisie en Aafm hebben uitgebreid opnames gemaakt van het concert.

Prachtig pianospel

Het programma van het Orkest van het Oosten was Weens met een mooie Franse invloeden. Het prachtige pianospel van de pianobroers op twee piano's van Poulenc maakten het tot een harmonieus geheel. Het publiek mocht dromen en dansen op de wervelende walsen en pittige polka's van de familie Strauss en hun tijdgenoten. Wie wil er nu niet op die klanken het nieuwe jaar binnenzweven?

Gebroeders Blaak

Het Orkest van het Oosten is een symfonieorkest dat sterk verbonden is met de provincie Overijssel. Het orkest steekt klassieke muziek en muziekonderwijs in een modern nieuw jasje. Het orkest bestaat uit meer dan 50 musici die de vele verschillende instrumenten prachtig laten samen klinken. De Overijsselse gebroeders Blaak maken internationaal carrière. Ruim twintig jaar geleden namen ze deel aan het prinses Christina concours. Ze studeerden allebei cum laude af aan het conservatorium. Ze staan op Europese en Amerikaanse festivals én natuurlijk op ons eigen Amsterdamse Grachtenfestival.

Hartenlust

De broers zijn ongelofelijk goed op elkaar ingespeeld. Ze hebben letterlijk aan een halve klank genoeg en zijn optimaal in harmonie wanneer ze zich quattre main naast elkaar op de piano mogen uitleven. Martijn woont in Duitsland. 'Bentheim is slechts 30 kilometer van Almelo hoor,' geeft hij lachend aan. Stefan woont nog altijd in Almelo.

Ze kregen de muziek door via hun ouders. 'Het is echt niet zo dat we vroeger alleen maar achter de piano zaten, ook voetballen deden we graag,' laat Stefan weten. Maar hun ouders hebben de broers nooit hoeven aansporen. Bij het minste of geringste kropen ze achter de piano waar ze zich naar hartenlust konden uit leven.

Wie de broers tijdens het nieuwjaarsconcert aan het werk zag, voelde hoe het enthousiasme nog altijd springlevend is en in meer dan twintig jaar nog helemaal niets heeft ingeboet.

Meer berichten