Foto:

Mozaïekwand verwijderd

Marion Wesselink

Arno van Subben druk bezig

ALMELO - Onlangs is het bedrijf van Arno van Subben uit de omgeving van Rotterdam vijf dagen heel druk bezig geweest om een monumentale glazen mozaïekwand in het pand van Bouwmensen aan de Veldkampsweg, te verwijderen. Vervolgens zijn de ruim 50.000 stukjes mozaïek in meerdere genummerde kisten verpakt. Daarna wordt het opgeslagen om het later te herplaatsen.

De mozaïekwand is destijds vervaardigd door de zowel nationaal als internationaal bekende kunstenaar Jan Schoenaker uit Oldenzaal. Hij is in 2017 overleden. Het kunstwerk werd in 1959 aangebracht in het pand van de Leeuwarder Textiel Maatschappij, dat destijds veertig jaar bestond.

Cadeau

Het kunstwerk verbeeldt een ridder die een arme bedelaar een deel van zijn kleed aanbiedt. Het mozaïekkunstwerk was een cadeau van het personeel aan de maatschappij.

'Arno van Subben heeft het heel speciaal ingepakt en hij weet als geen ander hoe het weer in elkaar gezet kan worden,' aldus Frank Hulskotte van Bouwmensen. Arno gaat thuis op zijn boerderij het kunstwerk weer in elkaar zetten op een speciaal frame op drie panelen waardoor het volgens hem weer mogelijk is om het kunstwerk te behouden en ergens te plaatsen. De laatste geruchten zijn volgens Robert Herman van Bouwmensen, dat het geplaatst gaat worden in het voormalige stadhuis, nadat dit gebouw gerenoveerd is.

Bouwmensen

Momenteel is Bouwmensen, een opleider voor mensen in de bouw in het pand gevestigd. Ze willen de entree van het pand grondig vernieuwen. Er is daarom geen plaats meer voor het kunstwerk. Dit alles ging menigeen aan het hart. De gemeente sprong in de bres en heeft via een speciaal potje de kosten van het verwijderen voor haar rekening genomen.

Arno van Subben geeft zelf aan dat hij gespecialiseerd is in het 'gekke dingen uit de muren halen'. Hij heeft er in de loop der jaren de nodige ervaring in opgedaan en heeft er vertrouwen in dat ook deze klus wel geklaard gaat worden. Gehuld in een speciaal rubberen pak inclusief laarzen en hoofdbescherming is hij de hele week aan de slag geweest. Hij werkt met grote zaagmachines en diamantboren.

Zwaar werk

Tijdens het werk gebruikt hij voortdurend water omdat anders de boren krom trekken. 'Het is wel zwaar werk en ik probeer zoveel mogelijk de lijnen in het werk te volgen en daarnaast werk ik van links boven naar rechtsonder,' geeft Van Subben aan.

Prachtige verbeelding

Hij is blij dat hij de hele week in het Theaterhotel mocht overnachten waar hij 's avonds heerlijk in bad kon. Er komt veel stof bij kijken en het is echt zwaar, maar het is ook een heel bijzondere uitdaging,' geeft hij aan. Persoonlijk is ook hij gecharmeerd van de prachtige verbeelding van de kunstenaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden