Foto:

Ook de Voedselbank viert Kerstmis

Fleur Wignand

ALMELO – Kerst komt langzaam dichterbij en het is niet meer te vermijden. Er wordt nagedacht over kerstdiners en mensen plannen hun aankopen. Maar hoe werkt dit voor de mensen die hun eten halen bij de Voedselbank en hoe wordt alles geregeld?

'Op dit moment geven wij elke week 220 pakketten uit, waarvan 600 mensen eten,' zegt Henk Zielhuis (72), voorzitter van de Voedselbank. Eerder deelde de Voedselbank 200 pakketten uit, drie jaar geleden 220 stuks. Volgens Zielhuis schommelt het aantal klanten dus. Volgens het CBS stijgt het aantal huishoudens met een langdurig laag inkomen de laatste jaren juist. De Voedselbank Almelo heeft daar niet zo veel van gemerkt. Om een pakket te krijgen, is er namelijk eerst een procedure. 'Met kerst krijgen we niet meer mensen, maar ze krijgen een ander pakket,' voegt Zielhuis toe.

De Almelose Voedselbank heeft er geen problemen mee om aan producten te komen, ook niet rond de kerstdagen. 'Alle klanten krijgen dan een pakket, maar wij zorgen ervoor dat er met kerst wat extra's in zit. Dat doen we door in deze periode het mooie vlees eruit te halen, apart te zetten en met kerst te geven,' vertelt Zielhuis. 'Het vlees vriezen we in voordat de houdbaarheidsdatum is bereikt en wordt bewaard in grote vriezers. Het blijft dan nog twee maanden goed.' Ook vrijwilliger Ingrid Herman (58), al tien jaar vrijwilliger, geniet van de kerst. 'Een hele gezellige tijd hier,' zegt zij.

Dit jaar krijgt de Voedselbank extra hulp. 'Dit jaar hebben Unilever, Campina, Hak en Shell, een paar grote bedrijven, besloten om een kerstpakket te maken voor alle klanten van de Voedselbank in Nederland,' vertelde Zielhuis trots. 'Ze stellen 130.000 pakketten beschikbaar.' Volgens Ingrid zijn de mensen vrolijker met kerst. Klanten nemen soms een kerstkaartje mee voor de vrijwilligers als een bedankje rond kerst. Ook Zielhuis benadrukt dat de sfeer altijd heel gezellig is, ook rond kerst: 'We hebben een heel leuk team en het is voor een goed doel,' zegt Herman. De kerst is dus een tijd om naar uit te kijken.

Meer berichten