Foto:

Een rolstoelbus voor Isabel

ALMELO - 'We hadden er graag zelf nog een jaar voor gespaard, maar misschien is het dan al te laat,' laat Peter Hofman weten. Zijn vrouw Isabel is ruim anderhalf jaar geleden getroffen door de ziekte ALS. Isabel gaat heel hard achteruit. Ze is nu rolstoelafhankelijk en kan alleen nog vervoerd worden via een rolstoelbus. 'Ik zou bijvoorbeeld zo graag nog af en toe naar een voetbalwedstrijd van een van de kinderen kunnen,' vertelt de 50-jarige Isabel. Het hoeft geen nieuwe bus te zijn, als er maar een elektrische rolstoel in past.

Isabel was altijd heel gezond en zelden ziek, ze liep regelmatig een rondje hard in de buurt. Het begon met af en toe vallen tijdens het hardlopen en tintelingen in handen en voeten, dus toch maar eens naar de huisarts.

Deze verwees Isabel meteen door naar de neuroloog en vervolgens direct naar het UMC in Utrecht waar een speciale kliniek voor ALS is gevestigd. Twee weken later was de diagnose van de ziekte ALS definitief.

Begrip

'Ja, toen stortte mijn wereld wel even in,' laat Isabel weten. Desondanks probeert ze er het beste van te maken. Het gezin heeft drie kinderen van 18, 16 en 12 jaar. 'We proberen alles zo gewoon mogelijk voor de kinderen te laten verlopen. Onze oudste is vorig jaar geslaagd voor het Atheneum en studeert nu in Nijmegen waar ze ook een kamer heeft,' aldus Peter. Ondanks dat de zorg voor Isabel veel van hem vraagt, werkt hij wel dagelijks. 'Mijn baas heeft gelukkig veel begrip voor de situatie.'

Aanpassingen

Isabel kan nog wel enkele uren alleen zijn. Hiervoor heeft men via de gemeente meerdere aanpassingen kunnen regelen. Ze kan nog van de ene stoel in de andere gaan zitten, maar dit wordt ook steeds moeilijker. De spieren raken meer en meer aangetast.

Verkrampingen

Ook de spraak gaat steeds meer achteruit. 'ALS is op zichzelf niet echt pijnlijk, wel de verkrampingen in de verschillende spieren,' geeft Isabel aan.

Bus

Zelfstandig naar buiten gaat niet meer. Ze zit in principe dagelijks voor het raam in de woonkamer. Met hulp van anderen kan ze nu nog wel naar buiten in een aangepaste rolstoel. 'Een rolstoelbus is echt iets waar we heel graag gebruik van zouden willen maken. Het geld hebben we er momenteel echt nog niet voor, daarom hebben we via familieberaad besloten om deze crowdfundingsactie te starten. Er komen vele mooie bedragen binnen en we geloven dat met nog een beetje extra de bus er gaat komen,' aldus Peter en Isabel die al heel blij zijn met de giften die in één week binnen zijn gekomen.

Op de site www.eenbusvoorisabel.nl staat duidelijk hoe men kan doneren. Doen!

Meer berichten