Esther Hammink is dolblij dat Scrooge in het Theaterhotel wordt opgevoerd
Esther Hammink is dolblij dat Scrooge in het Theaterhotel wordt opgevoerd (Foto: Willem van Walderveen)

Scrooge in Theaterhotel

ALMELO - Twaalf dagen lang kunnen Almeloërs en andere Twentenaren hun hart ophalen aan een nieuw en bruisend kerstfestival. Onder de naam Bethlehem Boulevard is er een sfeervolle, culturele kerstmarkt, een artistieke kerststal én wordt de theatervoorstelling Scrooge opgevoerd in het Theaterhotel.

Voor Esther Hammink, directeur van het Theaterhotel in Almelo en medeproducent van Scrooge, is het een droom die uitkomt. 'Ongeveer twintig jaar geleden was er een Engelse productie van Scrooge bij ons in het theater. Aan het eind van de voorstelling zag ik een grote, stoere man een traan uit zijn ooghoeken wegpinken. Vanaf dat moment was het mijn wens om ooit een eigen uitvoering van Scrooge hier op het toneel te hebben,' vertelt ze met een glimlach. De initiatiefnemers van Bethlehem Boulevard – Gabriël Urucoglu, Jan-Willem Holtmaat en Jaap Besteman – zijn er nu al van overtuigd dat het nieuwe kerstevenement van Almelo een blijvertje is. 'Kom met je gezin, met vrienden of collega's, overdag of 's avonds. Het is altijd al wat drukker in die tijd, maar het wordt nu nog gezelliger, zeker met zoveel blije mensen,' zeggen ze.

Laurens ten Den heeft het script van Scrooge bewerkt en het zelfs een Twentse twist gegeven. Ten Den: 'Een aantal acteurs praat tijdens de voorstelling met een Twents accent of zelfs dialect. Maar je merkt het vooral aan de cultuur. We proberen op het podium te laten zien hoe je hier in Twente iets voelt en ervaart.' De hoofdpersoon wordt gespeeld door Finn Poncin. 'Waarom ik? Dat was mijn eerste gedachte toen de regisseur van Scrooge mij belde en vroeg of ik de hoofdrol wilde spelen,' vertelt Finn Poncin. Hij vroeg zich af of hij de juiste man op de juiste plaats zou zijn. In het verhaal 'A Chistmas Carol' van Charles Dickens, is Ebenezer Scrooge een gierige oude man. Poncin: 'Ik zie bij de karakterrol een oude man voor me met weinig haar. Misschien zou je daarom eerst denken aan een ander soort acteur.' Maar hij voelt zich vereerd en heeft er zin in om in Almelo te spelen. Een kerststal kan natuurlijk niet ontbreken bij een kerstmarkt. Speciaal voor Bethlehem Boulevard ontwierp de Almelose kunstenares Sibyl Heijnen een stal.

Wanneer?

Van 13 tot en met 24 december kunt u Bethlehem Boulevard bezoeken in de binnenstad van Almelo. De voorstelling Scrooge vindt plaats op 23, 24 en 25 december. Ga naar www.bethlehemboulevard.nl voor meer informatie over het kerstfestijn en om tickets te kopen voor Scrooge.

Meer berichten