Foto: Sibyl Heijnen koestert haar bijzondere beesten die langzaam maar zeker een echte kudde gaan vormen

Schaapskudde Bethlehem Boulevard

ALMELO - Sibyl Heijnen is als kunstenaar betrokken bij het grote communityproject Bethlehem Boulevard. Ze is bezig met het realiseren van een kerststal en vele speciale beesten die zowel de dierenwereld als de mensen symboliseren. Sibyl heeft samen met een aantal vrijwilligers waaronder Simon Wind en ook haar partner Simon Boelens al een groot aantal beesten gemaakt. Het moet uiteindelijk een hele grote kudde worden.

Sibyl is bezig met een wel heel speciale kerststal die bestaat uit bijzondere beeltenissen. De stal zelf wordt apart en krijgt door de fraaie gebogenheid van het staal een originele uitstraling. 'Het is een vorm die samenkomst en geborgenheid symboliseert,' legt Sibyl uit.

'Mensen denken bij een kerststal vaak aan een houten huisje of stalletje. Ik ben uitgegaan van metalen materialen, die echt wel afwijken van een traditionele stal, maar wel met een familie bestaande uit vader, moeder en een kind,' vertelt Sibyl enthousiast. Ze creëert van een heel warm ogend metaal Jozef en Maria. Het kindje is van koper en op aparte wijze vorm gegeven. Over de stal kan en wil ze nog niet alles prijsgeven. Ze heeft al veel technische tekeningen en constructies gemaakt. Haar invulling van een 'stal' ligt nu nog in verschillende onderdelen opgeslagen. In het hoofd van de kunstenaar is het al wel helemaal vorm gegeven.

Beesten

De verschillende 'schaap gerelateerde' figuren die op weg zijn naar en die samenkomen bij de 'kerststal' worden door Sibyl Heijnen op een heel creatieve wijze vorm gegeven. De 'beesten' zoals Sibyl gekscherend haar bijzondere kudde noemt worden mede met behulp van vrijwilligers van allerlei houten materialen gemaakt. Hiervoor worden allerlei takken en oude pallets gebruikt.

De een is wat kleiner, de ander heeft een speciaal gewei en weer een ander lijkt wel horens te hebben. De wol kreeg ze deels van bruine schapen uit Almelo en een deel is van langharige exemplaren die nog nauwelijks aan schapen doen denken maar wel een heel mooi effect geven.

Deze wol brengt ze op bijzondere wijze aan. 'Ik geef ze als het ware hun huid terug,' geeft Sibyl met een knipoog aan. Net weer even anders dan anders en dat maakt het allemaal uniek. Er zijn al heel veel beesten gerealiseerd, maar het worden er nog veel meer en elk beest is anders.

In de tuin

'Op 8 december worden de verschillende onderdelen naar de tuin voor de sociëteit van het Theaterhotel gebracht. Daar wordt alles opgebouwd en dan moet het op 13 december allemaal klaar zijn,' laat Sibyl Heijnen weten. 'Het is nog even heel hard werken maar Ik heb er wel vertrouwen dat het goed komt.'

Meer berichten