Wesley Varwijk (16 jaar) mocht het spits afbijten en werkt nu iedere donderdag bij installatiebedrijf Van Kooten
Wesley Varwijk (16 jaar) mocht het spits afbijten en werkt nu iedere donderdag bij installatiebedrijf Van Kooten (Foto: )

Havo-examen voor vmbo-leerlingen

ALMELO - Het Pius X College, locatie C. van Renneslaan geeft een nieuwe dimensie aan zijn maatwerk voor leerlingen. Vmbo'ers die het kunnen en willen, krijgen namelijk de mogelijkheid om 1 of meer vakken op havoniveau te volgen èn het havo-eindexamen te doen. Voor leerlingen met gouden handjes biedt de school iets heel anders: een unieke combinatie van 4 dagen les en een hele praktijkdag.

Maatwerk voor leerlingen voerde het Pius X College jaren geleden al in en het scoort op dat vlak ook boven het landelijk gemiddelde. Maatwerk betekende tot dusverre dat alle Pius X College leerlingen in de basis beroepsgerichte leerweg of de kader beroepsgerichte leerweg vakken op een hoger niveau mochten volgen. Daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. 'Jaren geleden was je dan misschien een nerd, maar inmiddels is het gemeengoed en geven leerlingen zelf aan dat ze het graag willen,' aldus directeur Pieter Van Schilt.

Bijzondere mogelijkheden

Dit jaar komen er echt bijzondere mogelijkheden voor de Pius X College leerlingen bij. Want jongeren die een vak op havoniveau willen doen, mogen dat nu ook. In de reguliere lestijd krijgen zij de havo lesstof aangeboden en ze kunnen na vier jaar (dus een jaar eerder dan havoleerlingen) eindexamen doen. De eerste leerlingen maken al gebruik van de mogelijkheid. In het derde leerjaar zijn er 3 jongeren, onder wie twee uit de kader beroepsgerichte leerweg, die een vak (respectievelijk Engels en wiskunde) op havo niveau volgen. In de onderbouw zitten nu al 4 leerlingen die havo examen gaan afleggen in een vak, waaronder geschiedenis en aardrijkskunde.

Voor de betrokken docenten kan het betekenen dat ze in een klas op twee of drie verschillende niveaus les moeten geven. Dat kunnen ze, dankzij hun persoonlijke inzet en een grondige voorbereiding, want ze worden allemaal blijvend geschoold in het differentiëren van de lesstof. Directeur Pieter van Schilt daarover: 'Ons schoolmotto is: 'Het gaat om jou'. Dan moeten we er dus ook voor zorgen dat leerlingen het maximale uit zichzelf kunnen halen.' Overigens hoeven leerlingen niet bang te zijn het vmbo-diploma mis te lopen als ze onverhoopt zakken voor het havo-eindexamen. In dat geval mogen ze alsnog het vmbo eindexamen doen – zonder dat het ten koste gaat van de herkansingsmogelijkheid.

Stage

Lessen op havoniveau volgen, is niet de enige uitbreiding van het 'maatwerkpakket' van het Pius X College. De school biedt ook leerlingen de mogelijkheid aan om niet vijf, maar vier dagen naar school te gaan en één dag in de week stage te lopen bij een bedrijf. Wesley Varwijk (16 jaar) mocht het spits afbijten en werkt nu iedere donderdag bij installatiebedrijf Van Kooten. De theorieles die hij mist, haalt hij op een andere schooldag in. Geïnteresseerd in het Pius X College en alle mogelijkheden? Noteer dan vast de datum 23 januari 2019 van het open huis.

Meer berichten