Foto:

'Opa's' geven techniekles aan kinderen

ALMELO - Binnenkort gaan er in totaal zo'n 850 kinderen van basisscholen uit Almelo en omgeving voor een bijzondere techniekles naar Bouwmensen. De kinderen metselen mini-schuurtjes, maken Dokter Bibberspelletjes, smeden sieraden, timmeren vogelhuisjes en leren nog heel veel meer in een paar uurtjes tijd. Dat kan allemaal dankzij een ploeg van 40 'opa's' (en 1 oma) die vrijwillig en met engelengeduld de kinderen helpen bij techniekopdrachtjes. Een tekort aan opa's is er nooit. Sterker nog; liefhebbers staan te trappelen.

Die technieklessen zijn afhankelijk van de inzet van vrijwillige begeleiders, de 'opa's' genoemd. Het zijn oud-docenten, oud-leermeesters en voormalige aannemers uit de bouw, gepensioneerde schooldirecteuren, loodgieters en bedrijfsleiders. De meesten zijn afkomstig uit Almelo of hebben er gewerkt. Tot voor kort werden de opa's aangestuurd door Herman Slot, maar de hele ploeg zet zich nu onder aanvoering van 'chef de mission' Roel van de Berg en z'n kernteam in voor de techniekpromotie. Ze wisselen elkaar af, vullen elkaar aan en genieten op hun beurt net zo veel als de kinderen van de technieklessen.

Bouwmensen Twente kan al jaren rekenen op de vrijwilligers en is blij verrast met de spontane aanwas de laatste jaren. Na negen jaar technieklessen is onomstotelijk bewezen dat het doel, kinderen interesseren voor techniek, wordt bereikt. Jongens en meisjes vinden de opdrachten zo leuk dat ze de pauze met limonade en snoep aan zich voorbij laten gaan. Bovendien levert het Bouwmensen Twente inmiddels ook nieuwe leerlingen timmeren, metselen of tegelzetten op. De enige tegenprestatie van Bouwmensen Twente voor de inzet van de opa's is een jaarlijks uitje. Dit jaar voerde de busreis het gezelschap naar Kampen waar de dag begon met een lunch, gevolgd door een stadswandeling en een bezoek aan sigarenfabriek de Olifant. Bouwmensen Twente is het opleidingsbedrijf van zo'n 60 regionale aannemers en leidt timmerlieden, metselaars en tegelzetters op.

Meer berichten