Foto:

Motorrijder André Feenstra is terug

ALMELO – Enige tijd geleden berichtte het Almelo's Weekblad over de bijzondere motorreis van André Feenstra. Inmiddels is hij weer terug op Nederlandse bodem. 'Ik had me heel veel voorgesteld van deze reis, maar uiteindelijk was het nog vele malen indrukwekkender en mooier dan ik ooit had kunnen dromen,' laat een opgetogen André weten.

Hij vertrok op 24 juni op zijn motor vanuit Nederland om op 1 oktober in Nepal aan te komen. André was precies een half uur vóór de landing van het vliegtuig waar zijn vrouw in zat, op het vliegveld in Kathmandu. Daar knoopte hij er samen met haar nog een soort vakantie van drie weken aan vast in Nepal, waarbij ze werden rondgeleid door een gids. Hij had vooraf geld ingezameld voor de Nepalichildren. Hij mocht €2000 euro overhandigen, waarvoor kinderen in Nepal een kans krijgen om een studie te kunnen volgen.

Bijzonder

Het werd een heel bijzondere reis. André had zich twee jaar lang minutieus voorbereid. 'Toch gaat zo'n reis altijd wel anders dan je gepland had, maar dat maakt het extra bijzonder,' laat André weten. Zo was het de bedoeling dat hij ongeveer 18.000 kilometer zou afleggen. Het werden er meer dan 24.000. Hij deed onuitwisbare indrukken op. 'Wat me altijd zal bij blijven is de vriendelijkheid en hulpvaardigheid van ontelbaar veel mensen,' vertelt André. Hij kreeg vaak thee en zelfs ijswater aangeboden, een hele maaltijd of zelfs een slaapplaats. Mensen hielpen hem regelmatig op weg. Hij reed dagenlang door woestijnen waarbij hij niets of niemand tegenkwam, enkel met een satellietverbinding. Hij kwam beren en slangen tegen. Wat betreft mensen was hij voorzichtiger. Zo ging hij een radicale groepering en hangjongeren uit de weg. Op een bepaald moment liep de motor deuken op waardoor de tubeless banden leegliepen. Hij sloeg de deuken eruit met een stuk hout, waardoor de banden weer vol liepen. Hij kwam in Islamitische staten, vooral Pakistan was heel bijzonder. Hij heeft meer begrip leren opbrengen voor Islamieten. Hij trok vijf dagen op met Indiërs en ze hadden samen een fijne tijd.

K2 berg

André wilde heel graag de top van de 5200 meter hoge K2 berg bereiken. Hij ondernam hiervoor twee keer een poging, maar door sneeuwval en gladheid was de weg afgesloten. Hij mocht niet verder, maar ging toch en verloor daarbij de veiligheid uit het oog. Daardoor moest hij door speciale eenheden worden teruggehaald. 'Heel stom, maar toen heb ik wel even een traantje gelaten, want dit wilde ik heel graag.' Van te voren wist André dat hij tijdens de reis voor het eerst opa zou worden. Op dat moment zat hij ergens midden in de woestijn. Met hulp van een andere motorrijder is hij zo snel mogelijk naar de bewoonde wereld gereisd om daar in een hostel via internet contact met zijn kleinzoon te leggen. Op 21 oktober sloot hij zijn reis af op Schiphol en kon hij de kleine in zijn armen sluiten.

Meer berichten