Foto:

Speciaal streektaalwerkboek voor leerlingen VMBO

ALMELO - Er is al een werkboek voor de streektaal in het Fries, maar dat is nu aangepast zodat het geschikt is voor alle dialecten,' vertelt Willemijn Zwarts van de IJsselacademie in Zwolle, met gepaste trots. Het werkboek is verschenen onder de titel 'Jouw taal voor jou' en is nu breed inzetbaar. Dat is een mooie opsteker voor het Twents, vooral nu 10 oktober jl. het Nedersaksisch als taal erkend wordt ook in deze streek. Veel jongeren, maar ook hun ouders, hebben nog steeds de aanname dat lokale Nedersaksische dialecten een vorm van 'slecht', Nederlands zijn. Met de uitgave van het speciale werkboek hoopt de IJsselacademie dat de discussie over de rol die taal speelt bij de eigen identiteit van jongeren, op gang te brengen.

Dialect bij VMBO-leerlingen

Uit onderzoek is gebleken dat vooral VMBO-leerlingen dialect spreken, vaker dan bijvoorbeeld VWO leerlingen en ook in steden wordt minder dialect gesproken dan in kleinere dorpskernen in het buitengebied. Vooral in informele situaties zien de leerlingen van vandaag nog meerwaarde voor het gebruik van de streektaal. De verstaanbaarheid in formele situaties vormt een reden voor leerlingen om juist geen streektaal te spreken, ook als zij dit wel kunnen. Ook daarom sluit de uitgave 'Jouw taal hoort bij jou', hier bij aan en is dit van belang.

Thema's

In dit speciale werkboek komen verschillende thema's in korte hoofdstukjes aan bod. Leerlingen buigen zich over de rol die taal speelt in hun leven, hun identiteit en bij hun toekomstige beroep. Ze leren op die manier dat de taal die ze in hun directe omgeving horen ook gewoon gesproken mag worden en dit niets met 'slecht' Nederlands te maken heeft, maar eerder een verrijking. 'Jouw taal hoort bij jou' is digitaal beschikbaar en voor iedereen gratis te downloaden, via educatie.mijnstadmijndorp.nl (onder 'voortgezet onderwijs'). Er is gekozen voor een digitale uitgave, zodat docenten het materiaal rechtstreeks op het digibord kunnen vertonen en leerlingen op laptops of tablets met de uitgave uit de voeten kunnen. Natuurlijk is het ook mogelijk om met geprint materiaal te werken. Info: wzwart@ijsselacademie.nl of info@twentehoes.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden