Er waren vele kritische belangstellenden tijdens de presentatie van de plannen
Er waren vele kritische belangstellenden tijdens de presentatie van de plannen (Foto: Marion Wesselink)

Nieuwbouwplannen rondom Oude Veemarkt toegejuicht, ruimte voor kritiek

ALMELO - Afgelopen week presenteerde Beter Wonen in samenwerking met Inc Architects de nieuwbouwplannen voor het gebied rond de Oude Veemarkt, de Bavinkstraat en de Bornerbroeksestraat. De presentatie vond plaats in het vernieuwde gedeelte van de Bolletje Winkel in de Grotestraat Zuid.

Vele buurtbewoners en andere geïnteresseerden waren naar de presentatie gekomen. Er klonken lovende woorden maar ook veel kritische geluiden. De plannen van Beter Wonen zijn ontstaan vanuit de grote vraag naar wonen in de binnenstad. Er zijn de afgelopen jaren met succes verschillende projecten uitgevoerd. Daaruit zijn de nieuwe plannen ontstaan om verder uit te breiden in het Zuidelijke deel van de binnenstad. De projecten zijn nog in een ontwikkelingsfase legt Bart Mulder van Beter Wonen uit. 'Mensen mogen kritisch naar de plannen kijken, die kritiek zullen we zeker meenemen,' geeft Mulder aan.

'Als deze plannen doorgaan kijken de mensen straks vanaf vier hoog bij ons in de achtertuin,' geeft mevrouw Hein aan. Zij woont in de Mennistenhoek en de woningen die straks gerealiseerd worden op de Oude Veemarkt kijken uit op de woningen aan de Mennistenhoek. Architect Eric Collect van Inc Architects legt uit dat dit volgens hem wel mee zal vallen. De afstand tussen de verschillende panden is volgens hem ongeveer 20 meter en dat moet voldoende zijn om te zorgen dat er niet of nauwelijks sprake van inkijk is. Mevrouw Hein lijkt niet echt gerustgesteld. Een andere bezoeker is bang dat de bouw te dicht bij de bestaande straat gerealiseerd wordt en dat dit gevaarlijke verkeerssituaties zal opleveren. 'Er lijken wel heel veel woningen op dit relatief kleine stuk grond te komen,' aldus een bezorgde buurtgenoot.

In de plannen is ook ruimte ingebouwd voor een soort van Kruidenplein, waar de buurtbewoners kruiden kunnen verbouwen en deze zelf mogen consumeren. Het lijkt een prachtig plan dat ook bijdraagt aan een stukje 'naoberschap'. 'Maar waar blijft dan ons hondenuitlaatveld waar we zulke fijne onderlinge contacten aan beleven?' Lian van Gessel is als projectmedewerker aan de plannen verbonden en is blij met de opmerking over het hondenveld. Ze is zeer zeker bereid naar deze vraag kritisch te kijken en geeft toe dat ze hier zelf in haar plannen geen rekening mee had gehouden.

Inc Architects, in de personen van Egon Landskroon en Eric Collet, heeft de afgelopen jaren meerdere projecten gerealiseerd in Almelo. Zoals de vernieuwde Kloosterhofflat, de appartementen in de Rietmavo, Het Warenhuis in de binnenstad en de uitbreidingen in het Heraclesstadion. De eerste plannen zullen worden gerealiseerd aan de Bavinkstraat, waar men hoopt in 2019 mee te kunnen starten.

Meer berichten