Leidekkersbedrijf Koenders gaat de torenspits restaureren.  Naar verwachting wordt de spits nog voor de winter teruggeplaatst.
Leidekkersbedrijf Koenders gaat de torenspits restaureren. Naar verwachting wordt de spits nog voor de winter teruggeplaatst. (Foto: )

'Sjors' mist tijdelijk torenspits

ALMELO – De toren van de St. Georgius Basiliek aan de Boddenstraat is tijdelijk enkele meters lager. Specialisten van leidekkersbedrijf Koenders uit Neede haalden met assistentie van kraanbedrijf P&K uit Rijssen de ruim 3 meter lange spits van de 72 meter hoge toren. Er bleek nog een 'verrassing' in de spits te zitten in de vorm van een koker en een onleesbare brief. Dit wordt nog uitgezocht. De smeedijzeren spits wordt door Koenders gerestaureerd. 'We gaan hem stralen, repareren waar nodig alle lassen en zetten hem daarna in extra weerbestendige paraffinelak. Dat laatste luistert heel nauw qua voorgeschreven dikte,' aldus de uitvoerder van Koenders. Naar verwachting wordt de spits nog voor de winter teruggeplaatst. In Almelo werkte Koenders aan o.a. het vernieuwde koepeldak van de St. Egbertuskerk, het dak van 't Hookhoes in de jaren '90 en deed het het zinkwerk van de nieuwe bioscoop aan het Amaliaplein. De 'Sjors' zoals de kerk in de volksmond heet, werd in 1902 in gebruik genomen naar ontwerp van de Deventer architect Wolter te Riele, een leerling van de vermaarde bouwmeester dr. P. Cuypers. In 2009 werd de 'Sjors' door Paus Benedictus XVI verheven tot basiliek n.a.v. het 225-jarig bestaan van de parochie.

Meer berichten