Aziz Koca is in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag gearriveerd en heeft voor elkaar gekregen dat de ziekte van Lyme op de agenda komt te staan
Aziz Koca is in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag gearriveerd en heeft voor elkaar gekregen dat de ziekte van Lyme op de agenda komt te staan (Foto: )

Geslaagde fietstocht naar Den Haag

ALMELO - Aziz Koca was terecht emotioneel toen hij afgelopen woensdag in Den Haag zijn bijna 3500 handtekeningen voor de erkenning van de ziekte van Lyme mocht overhandigen aan Tweede Kamerleden in Den Haag. Hij heeft daarvoor een fietstocht van twee dagen op zijn speciale driewieler afgelegd en dat terwijl hij eenzijdig verlamd is.

Het was een zware opgave voor Aziz die op dinsdagmorgen om stipt 9.00 uur vertrok, maar hij heeft dapper doorgefietst. Onderweg kwam hij verschillende mensen tegen die hem positief steunden in zijn tocht.

Kleine ondersteuning
In Utrecht kreeg hij een gratis overnachting in een Stay Okay aangeboden. Het allerlaatste stukje kreeg Aziz een kleine ondersteuning, maar de gehele prestatie staat als een huis. Uiteindelijk kwam hij op woensdagmiddag rond 16.15 uur in Den Haag aan.

Grijs gebied
Een delegatie vanuit 'Lymedatblijftplakken', bestaande uit Nathalie en Lisa waren al in Den Haag. Ze werden ontvangen door de Tweede Kamerleden Henk Jan van Gerven van de SP en Wim Jan Renkema van Groen Links. Aziz was geraakt en emotioneel en samen met het platform van Lymedatblijftplakken hebben ze een heel goed gesprek gehad met de raadsleden over Lyme en wat de gevolgen er van zijn voor heel veel mensen.

Ook konden ze aangeven dat er nog steeds een groot grijs gebied is waar nog geen aandacht voor is. 'Wim Jan Renkema vond het heel goed dat we met elkaar onze stem laten horen en ook Henk Jan Gerven was enthousiast over deze actie en de prestaties die Aziz hier voor heeft geleverd,' geeft Lisa de Vries Sousa Aniceto aan. Nu gaan ze het op de agenda zetten.

Op 1 november is er een debat over preventie en infectieziekten etc. De ziekte van Lyme willen ze meenemen in dit debat. Lymedatblijftplakken krijgt daarbij de gelegenheid voor concrete imput. SP en Groen links gaan het intern met elkaar bespreken en afstemmen. Er is beweging en aandacht voor Lyme en daar was het allemaal om te doen.

Support
Buiten voor de Tweede Kamer mocht Aziz zijn 3500 handtekeningen overhandigen. 'We hebben met ons kleine teampje geknald en zijn erg dankbaar voor iedereen die heeft geholpen, handtekeningen heeft ingezameld en de verdere support,' aldus Lisa en Aziz.

Bijzondere gebeurtenis
Bij thuiskomst in Almelo werd Aziz verrast door iedereen die betrokken is bij de actie rondom Lyme en ook degenen die aan de gehele actie hebben meegewerkt. Het hele team bestaat uit Verona en Nathalie Hendriksen, Aziz Koca en Lisa de Vries Sousa Aniceto.

Het was een bijzondere gebeurtenis die meer dan geslaagd mag worden genoemd.

Meer berichten