Jan van Dijk wordt op 13 oktober gehuldigd vanwege zijn 50-jarig jubileum als keurmeester
Jan van Dijk wordt op 13 oktober gehuldigd vanwege zijn 50-jarig jubileum als keurmeester (Foto: )

Duivenkeurmeester Jan gehuldigd

ALMELO - 'Het is een ziekte waar je nooit meer vanaf komt,' geeft de Almeloër, Jan van Dijk (83) aan. Hij wordt op zaterdag 13 oktober gehuldigd in Soest omdat hij al vijftig jaar als keurmeester van postduiven actief is. 'Een postduif kan een heel goed keuringsrapport krijgen maar dat wil nog niet zeggen dat het dan ook een kampioensvlieger is'.

Hij kreeg de liefde voor de postduif van zijn opa. In 1945 toen hij net 10 jaar oud was had Jan van Dijk al eigen duiven waarmee hij ook mee deed aan wedstrijden. Hij is dus al 73 jaar als duivenmelker actief. Hij moest vanwege gezondheidsklachten vorig jaar zijn duiven weg doen. Hij deed het met pijn in het hart.

Maar de liefde voor de postduiven is gebleven, die zit nu eenmaal in zijn bloed en dat gaat nooit meer over. Hij was een verdienstelijk duivenmelker. Hij won al twee keer een gouden horloge en een mooie duivenklok en in 1989 was hij kampioen van het jaar van de duivenvereniging van het Sluitersveld.

Inleveren
Vanaf zijn 33e jaar is Jan van Dijk keurmeester van postduiven. Dat doet hij altijd in de wintermaanden. Hij is inmiddels overal in Nederland geweest om postduiven te keuren. 'Het heeft me veel tijd gekost en ook mijn vrouw moest er veel voor inleveren, want we konden vanwege de postduiven vrijwel niet op vakantie, maar ik had die tijd voor geen goud willen missen,' geeft van Dijk aan. Ooit was hij eens in Amsterdam in de Pijp, dat was een geweldige ervaring die hij nooit meer vergeet.

In zijn werkzame leven verdiende Jan van Dijk naast zijn postduivenhobby de kost als metaalbewerker. Hij heeft bij grote bedrijven als Stork en Ten Cate gewerkt. Thuis heeft hij fraaie wanddecoratie hangen die ontstaan zijn via speciale metaalgietingen. Hij heeft ook regelmatig kunstenaars zoals Janny Brugman geholpen met het gieten van metalen objecten.

Postduif
Of hij aan een postduif kan zien of het een goede vlieger wordt, moet hij het antwoord schuldig blijven. 'Als dat zo was, was ik al lang miljonair geweest,' zegt Van Dijk lachend. Hij zou het keuren nog wel een aantal jaren willen blijven doen, want hij vindt het geweldig om een mooie postduif te keuren.

Ook de gezelligheid met de andere keurmeesters en duivenmelkers vindt Van Dijk geweldig. Hij gaat nog wel eens een kijkje nemen bij andere duivenmelkers, maar zijn gezondheid laat het niet meer echt toe.

Verjonging

'Ik ben in de ogen van de andere duivenmelkers een echte opa, het wordt tijd voor verjonging,' geeft Jan van Dijk aan. Hij gaat nog één jaar het land door om overal keuringen te verrichten en dan zet hij er een punt achter. Maar de liefde voor de postduif houdt hij altijd bij zich.

Meer berichten