Buxusplanten zijn geliefd, maar door de buxusmot zijn er in Almelo nog nauwelijks planten die niet zijn aangetast
Buxusplanten zijn geliefd, maar door de buxusmot zijn er in Almelo nog nauwelijks planten die niet zijn aangetast (Foto: )

Buxusmot zorgt overal voor veel mot

ALMELO - 'We gaan alle buxusplanten op de begraafplaats 't Groenedael verwijderen, om er voor te zorgen dat daarmee de verspreiding van de buxusmot wordt afgeremd,' vertelt Tonnie Homan van de gemeente, die het ruimen op zich heeft genomen. 'Ik ben bang dat we eigenlijk al te laat zijn wat betreft het aangetast zijn van buxusbeplanting. In het grootste deel van Almelo zijn alle buxusplanten inmiddels ten dode opgeschreven. We hopen met het ruimen dat de omringende gemeentes misschien nog gespaard blijven.'

De buxusmot legt eitjes die zich verpoppen tot rupsen en vervolgens kleine motvlindertjes worden. De rupsen kunnen ongeveer 4 centimeter lang worden en hebben een goede schutkleur waardoor ze nauwelijks opvallen.

Ze vreten de buxusplanten helemaal kaal tot ze dood gaan. Ze lijken een beetje op de eikenprocessie rups en zorgen in ieder geval allebei voor de nodige overlast.

Aangetast

'Nu we al een tijd geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken kan deze buxusmot heel erg haar gang gaan,' aldus Tonnie Homan. De buxus zal hierdoor gaan uitsterven denkt de groenwereld. Buiten de begraafplaats zijn in de meeste tuinen in Almelo de buxusplanten aangetast. 'Particulieren mogen nog wel chemische middelen gebruiken, maar dat is ondertussen ook al bijna niet meer afdoende,' weet Homan. Binnen de gemeente mogen er geen chemische middelen gebruikt worden.

Verbrand

Het beste is dat alle planten verbrand worden waardoor de eitjes zich niet meer verder kunnen ontwikkelen. Maar dat is ook allemaal weer aan allerlei milieu-eisen gebonden, dat gaat zo makkelijk nog niet. Op de begraafplaats zullen in ieder geval alle buxusplanten geruimd worden, ook de buxus die op particuliere plekken staat.

Alternatief

Een groot deel van de buxus is inmiddels geruimd en met onkruidbranders op een speciale afvalplek op de begraafplaats verbrand. Of alle buxusmot daarmee ook echt van de begraafplaats verdwijnt is nog onzeker.

Er wordt nu gekeken naar de Ilex Grenata als alternatief voor de buxus. De plant komt uit de hulstfamilie en lijkt qua vorm en groeiwijze nog het meest op de buxus. Hopelijk blijft deze plant nog lange tijd van een of ander rupsje gevrijwaard.

Voor de meeste particulieren in Almelo zit er niets anders op dan de buxus te verwijderen. Het beste is het om de buxus in aparte zakken goed afgesloten te verpakken en bij de gemeentewerf aan te bieden omdat de buxusmot zich anders via de groencontainer nog makkelijk kan verspreiden.

Meer berichten