Lisa, Aziz en Nathalie ( zus van Verona) hebben de laatste weken veel handtekeningen verzameld die Aziz mee neemt naar Den Haag
Lisa, Aziz en Nathalie ( zus van Verona) hebben de laatste weken veel handtekeningen verzameld die Aziz mee neemt naar Den Haag (Foto: )

Erkenning voor Lyme vragen

ALMELO - De 56-jarige Almeloër Aziz Koca fietst op 25 september met zijn speciale driewieler naar Den Haag om aandacht en erkenning voor de ziekte van Lyme te vragen. Hij heeft de afgelopen maanden heel veel handtekeningen verzameld van mensen die zijn actie ondersteunen. Hij hoopt deze handtekeningen aan de desbetreffende minister of vertegenwoordiger te mogen aanbieden.

Aziz Koca werd op zijn 51e getroffen door een herseninfarct en raakte daardoor eenzijdig verlamd. 'Het was een lange weg voor mij om weer een beetje te kunnen lopen en fietsen op mijn driewieler, maar ik ben dankbaar dat ik op dit punt ben gekomen. Ik heb als patiënt erkenning gekregen voor mijn ziekte. Het is voor mij onbegrijpelijk dat er patiëntengroepen zijn die dat niet hebben zoals mensen met de ziekte van Lyme,' vertelt een bewogen Aziz.

Terug doen

Hij maakt het van dichtbij mee wat de ziekte van Lyme kan aanrichten en welke gevolgen dit heeft voor iemands leven. En nog is er nog steeds geen erkenning voor deze grote groep patiënten. Zijn buurvrouw Lisa heeft hem veel bijgestaan in moeilijke tijden en helpt hem nog steeds. Nu wil hij graag wat voor haar en iedereen die de ziekte van Lyme heeft, wat terug doen.

Platform

Lisa zet zich samen met Verona al jaren in voor Lyme door middel van het platform www.lymedatblijftplakken.com. Ze willen dat er meer begrip en erkenning komt voor de ziekte. Ook zou er meer onderzoek naar de oorzaak van de ziekte moeten komen waardoor er nog meer en beter gericht behandeld kan worden.

De afgelopen weken waren, Lisa, Verona en haar zus Nathalie in het centrum van Almelo te vinden om handtekeningen te verzamelen die Aziz mee neemt naar Den Haag. Aan de buitenkant van mensen zoals met Lyme, is vaak niet te zien hoe ziek en moe ze zijn en wat dat allemaal voor gevolgen heeft. Daar wil Aziz erkenning voor vragen bij het ministerie. Veel mensen, ook jonge kinderen worden getroffen door de ziekte, daar kunnen we niet voor weg kijken. Lisa en Verona gaan op 26 september ook naar Den Haag om Aziz te ondersteunen.

Aziz Koca gaat dus op 25 september rond 9.00 uur 's morgens op zijn driewieler vertrekken. Hij fietst regelmatig en heeft ook al eens naar Deventer gefietst. 'Naar Den Haag moet dus ook lukken. Ik denk dat ik er twee dagen over ga doen en onderweg ergens in de buurt van Amersfoort ga overnachten,' geeft Aziz aan. Zijn route heeft hij inmiddels uitgestippeld. Hij wil heel graag zijn stem en die van alle Lyme patiënten laten horen in Den Haag, want die erkenning moet er komen. Aziz Koca gaat er voor!

Meer berichten