De Almeloër Gerrit Kok aan het werk tijdens één van zijn eerdere missies naar Bosnië
De Almeloër Gerrit Kok aan het werk tijdens één van zijn eerdere missies naar Bosnië (Foto: Marion Wesselink)

Veteranen Actief wederom naar Vlahovici in Bosnië

ALMELO - 'Het is elke keer weer bijzonder om hier aan deel te mogen nemen en vooral de waarderende blikken van de plaatselijke bevolking zijn goud waard,' laat Gerrit Kok weten. Hij neemt al meer dan tien jaar deel aan de projecten van de stichting Veteranen Actief, die in 2006 is opgericht. Op zaterdag 15 september vertrekt een groep van 12 veteranen voor een week naar het plaatsje Vlahovici, een gehucht tussen Travnik en Turbe in Bosnië.

Gerrit Kok is net als de andere veteranen destijds op missie geweest in Bosnië of een ander oorlogsgebied. Kok was zelf van juli 1999 tot en met januari 2000 actief werkzaam bij een vredesmissie in Nova Travinik in Bosnië. Alle veteranen die naar Bosnié gaan betalen zelf hun reis en verblijfskosten. De kosten van de klus die ze uitvoeren in Bosnië bedraagt rond de tienduizend euro. Het materiaal wat ze nodig hebben wordt gekocht bij de plaatselijke ondernemers om hen ook wat te laten verdienen en hun nog meer bij het project te betrekken. Het project van 2018 bestaat uit het opknappen van een schoolgebouw dat in slechte staat verkeerd. De buitenkant wordt voorzien van een nieuwe verflaag. Binnen is er veel stukadoorswerk geregeld door de plaatselijke bevolking. De vloer wordt helemaal vernieuwd en voorzien van PVC Klick laminaat. Ook wordt er led-verlichting aangebracht. 'We maken het gebouw zo dat de kinderen er straks weer jaren met veel plezier in kunnen leren en werken,' laat Gerrit Kok weten.

Onder het motto 'Door, voor en van Veteranen' wil de Stichting Veteranen Actief een platform bieden aan voormalig militairen met ervaringen in oorlogs- en rampgebieden om hun krachten te bundelen door terug te keren naar deze gebieden om gezamenlijk de doelstelling van de stichting te bewerkstelligen. Veteranen hebben ervaren wat het is te leven in een naoorlogs land. Vanwege deze ervaringen tijdens hun missies zijn velen van hun graag bereid om nu als mens, en niet als militair, een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van door oorlog of rampen getroffen gebieden. De gevoelens van machteloosheid tijdens de uitzending kunnen zo omgezet worden in daadkracht. De onderlinge verbondenheid die deze uitzendingen zo heeft gekenmerkt zorgt ervoor dat men graag bereid is de handen uit de mouwen te steken en zo hulpverlening aan de lokale bevolking en wederopbouw mogelijk te maken. Voor meer informatie omtrent veteranen en hun geschiedenis: www.veteraneninstituut.nl De projectkosten van worden bijeen gebracht uit donaties via familie, vrienden en kennissen.

Meer berichten