Marcella, links onderaan, liep samen met zes andere pelgrims naar Santiago de Compostela
Marcella, links onderaan, liep samen met zes andere pelgrims naar Santiago de Compostela (Foto: )

Almelose Marcella in tv-programma

ALMELO - 'Een hele grote wens is voor mij in vervulling gegaan,' vertelt de onlangs 71 jaar geworden Almelose Marcella. Ze mocht samen met zes andere wandelaars de 500 kilometer lange pelgrimstocht lopen van Salamanca naar Santiago de Compostela. Drie weken lang liepen de wandelaars van 25 tot 75 jaar met een rugzakje en een paar goede wandelschoenen dagelijks ongeveer 25 kilometer. 's Nachts sliepen ze in eenvoudige onderkomens.

Afgelopen woensdagavond 1 augustus werd de eerste aflevering van 'Laat mij maar lopen' vertoont via omroep MAX op NPO 1 om 21.25 uur. In totaal worden vier woensdagavonden afleveringen uitgezonden. De uitzending is terug te zien op www.maxvandaag.nl

De zeven deelnemers vertellen hun drijfveer om aan deze barre maar mooie tocht deel te nemen. Er is veel gelachen, maar er zijn ook menige tranen gevloeid. 'Het was zwaar en ik ben mezelf meerdere keren tegen gekomen, maar ik ben zielsgelukkig dat ik het gedaan heb, ik had het voor geen goud willen missen,' vertelt Marcella.

Toen ze vorig jaar de oproep las om deel te nemen aan de tocht, heeft ze meteen geschreven. Ze doorliep verschillende selecties en mocht daarna drie weken op pad.

Veel meegemaakt

Marcella is van Indische afkomst. Als vierjarig meisje kwam ze als jongste telg met haar familie naar Nederland. Op negenjarige leeftijd overleden haar beide ouders. Het was moeilijk maar ze heeft hele goede herinneringen aan haar pleegmoeder bij wie ze steeds terecht kon.

Ze is heel jong getrouwd en kreeg twee kinderen. Ze heeft drie broers en twee zussen verloren. Een broer met leukemie, die in Zwitserland woonde, heeft ze tot in de terminale fase daar verzorgd. Haar pleegmoeder dementeerde en haar heeft zij ook verzorgd en begeleid. Eén zus kreeg borstkanker die de nodige aandacht kreeg van Marcella. Twee andere broers, waarvan één in Oostenrijk woonde, kregen beide de ziekte van Alzheimer. Alles gebeurde tegelijkertijd. Haar huwelijk strandde na 30 jaar.

Plekje geven

Marcella had het er erg moeilijk mee om alles wat ze meemaakte en nog mee maakt een plek te geven. Ook de omgang met haar kinderen en kleinkinderen is niet altijd zoals ze zich gewenst had. Haar huidige partner Gerard heeft Marcella door dik en dun gesteund om aan de pelgrimstocht deel te nemen. Vlak voor Marcella aan de tocht begon werd Gerard ziek, maar thuis waren er genoeg mensen om hem goed te verzorgen en Marcella kon met een gerust hart op pad gaan. 'Ik heb tocht helemaal voor mezelf gelopen en om alles veel beter een plek te geven. Ik liep ook letterlijk de meeste tijd alleen en heb ook veel met handen en voeten met de plaatselijke bevolking gesproken.De tocht heeft me echt heel veel gegeven,' aldus Marcella.

Meer berichten