De herdenking van de gevallen Almelose Nederlands Indië en Nederlands Nieuw Guinea militairen is zoals altijd in het Hagenpark
De herdenking van de gevallen Almelose Nederlands Indië en Nederlands Nieuw Guinea militairen is zoals altijd in het Hagenpark (Foto: )

Herdenking in het Hagenpark

Van de redactie

Thema: Laten we nooit vergeten

ALMELO - De herdenking van de gevallen Almelose Nederlands Indië en Nederlands Nieuw Guinea militairen is op 14 augustus in het Hagenpark. Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Ons land herdenkt jaarlijks officieel op deze dag bij diverse Indië Monumenten door het hele land alle slachtoffers van de Japanse bezetting: burgers en militairen, vrouwen, mannen en kinderen binnen en buiten de Japanse kampen. Elk jaar vindt de herdenking van de gevallen Almelose militairen in voormalig Nederlands Indië en voormalig Nederlands Nieuw Guinea in tegenstelling tot de andere Indië herdenkingen in deze maand plaats op 14 augustus om mensen de gelegenheid te geven bij beide herdenkingen aanwezig te zijn. AAFM zendt op14 augustus het verslag van de herdenking uit om 20.00 uur.

Ondanks dat het park onder handen genomen wordt door het Natuurhus en het park een ander gezicht krijgt, zal de herdenking plaatsvinden vanaf 16.00 uur bij het Indië Monument in het Hagenpark te Almelo. Het napraten onder het genot van een kop koffie vindt dit jaar plaats in de Hofkamp op loopafstand van het Indië Monument.

Het thema van dit jaar is 'laten we nooit vergeten'. Het gaat over het feit dat de tijd verstrijkt en dat we (de wereld) niets lijk te leren van de geschiedenis. De mensen en de omstandigheden worden vergeten en de geschiedenis wordt aangepast naar datgene waar het hardst over geroepen wordt. De verhalen van de veteranen en de burgers die de oorlog in Indië en Nieuw Guinea hebben meegemaakt verstommen. Er waren er al niet al te veel omdat er liever over gezwegen werd. We hopen dat de geschiedenis alsnog wordt doorgegeven aan de jongere generaties. Om zo de juiste geschiedschrijving te krijgen en een beetje evenwicht en inzicht te krijgen. Dit is gezien de recente nieuwsberichten zeker nu een actueel onderwerp. Zoals vorige jaar willen we ook benadrukken wie de mens is achter de naam op het monument.

Voordrachten
Dit jaar zijn er twee sprekers: De heer Wolters een goede vriend van de heer Schansert (een van de 16 namen op het monument). Hij zal dit jaar spreken over de oorlog en over zijn vriend. De heer Nieboer van de Contact Oud Mariniers (Overijssel). Hij zal de herdenkingsrede van dit jaar uitspreken. Het Almeloos mannenkoor, onder leiding van de heer Moritz en zangeres Kira ten Berge, zullen de herdenking muzikaal omlijsten. Tevens zullen er diverse voertuigen van Keep them Rolling bij het monument te zien zijn. Tijdens de herdenking leggen de gemeente en diverse organisaties en stichtingen kransen. De herdenking wordt afgesloten met een defilé langs het monument. Voor meer informatie: www.indiemonumentalmelo.nl.

 

Meer berichten