Luchtfoto van het huidige gerechtsgebouw en de nieuwbouwlocatie
Luchtfoto van het huidige gerechtsgebouw en de nieuwbouwlocatie (Foto: )

Nieuw gerechtsgebouw voor Almelo

Door: Marion Wesselink

Huidige gebouw voldoet niet meer

ALMELO - 'Het kan nog vijf tot zeven jaar duren maar het staat vast dat er een nieuwe rechtbank komt in Almelo,' aldus perswoordvoerder Maarten Schoon van de rechtbank in Almelo. Daarmee is de toekomst van de rechtbank Overijssel in Almelo veilig gesteld. Het huidige gebouw aan de Egbert Gorterstraat dateert uit 1995 en voldoet niet meer aan alle huidige en toekomstige eisen. Momenteel zijn ook de Raad van de Kinderbescherming en de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) in het pand gehuisvest. Zij worden in de komende tijd elders in Almelo onder gebracht.

Het huidige pand is dus te groot voor alleen de rechtbank. Het pad was in handen van het Bouwfonds en is nu dus aangekocht door het Rijksvastgoedbedrijf.

In 2016 werd besloten om de Justitiële Informatiedienst (Justid), die zocht naar een andere locatie in Almelo, in hetzelfde pand te huisvesten als de rechtbank.

Om het huidige huurpand geschikt te maken voor de rechtbank én Justid zouden hoge verbouwingskosten moeten worden gemaakt, onder meer omdat de luchtkwaliteitsinstallatie moet worden aangepast.

Uit een kosten-/batenanalyse is gebleken dat het duurder is om het huidige gebouw aan te passen dan een nieuw gebouw neer te zetten. In goed overleg is dus besloten een volwaardige en duurzame rechtbank te bouwen.

Tegenover station

Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd net naast het huidige gebouw, recht tegenover het station. Alle huidige rechtbankmedewerkers kunnen dus in Almelo blijven werken.

Ook de parketpolitie blijft in Almelo. Regelmatig zullen officieren van Justitie van elders in Almelo zitting houden. 'Alles wat we nu aan medewerkers hebben komen straks ook weer in het nieuwe pand,' geeft Maarten Schoon aan.

Nieuwbouwplan

Er wordt de komende tijd hard gewerkt aan het nieuwbouwplan. Hoeveel zalen zijn er nodig en wat moet er allemaal gerealiseerd worden waardoor het gebouw ook toekomstbestendig is?

Het is nu ook nog niet duidelijk hoe het pand er verder uit zal komen te zien.

Hierover gaat men met een architect in overleg. Welke architect dat gaat worden is nu ook nog niet bekend.

Blij met besluit

Het bestuur van de rechtbank Overijssel is blij met het besluit tot nieuwbouw in Almelo: 'Ons belang is om een volwaardige rechtbanklocatie te houden in Twente. Veel van onze zaken komen uit deze regio.

Met de aankoop van de grond en de komst van een nieuw en duurzaam gerechtsgebouw kunnen we ook in de toekomst kwalitatief hoogwaardige rechtspraak bieden dicht bij de burger.'

Meer berichten