Steenmarters weten vaak verschillende kabels door te bijten en zorgen daarmee voor de nodige overlast voor autobezitters
Steenmarters weten vaak verschillende kabels door te bijten en zorgen daarmee voor de nodige overlast voor autobezitters (Foto: )

Steenmarterplaag Bornerbroek

BORNERBROEK - 'Vrijwel dagelijks komen hier mensen uit het dorp met hun auto die defecten vertoont. Deze hebben allerlei kapotgebeten kabels en dat is het werk van de steenmarter,' geeft de René Woolderink van het gelijknamige autobedrijf aan. Eerst leek het of alleen een straat te kampen had met de overlast maar al gauw was het een wijk en ondertussen lijkt heel Bornerbroek gebukt te gaan onder de vervelende knaagpartijen van de steenmarter. De beesten kennen een beschermde status. Autobezitters schaffen speciale verklikkers aan, leggen een rooster onder de auto of gebruiken een spuitbus met een speciale spray. Maar dat blijkt niet altijd afdoende. 'Ik heb al meegemaakt dat iemand alle maatregelen had getroffen en toch slachtoffer werd van de steenmarter,' aldus garagehouder Woolderink. Over het algemeen levert het kapot knagen van kabels geen acuut levensgevaar op omdat de meeste mensen via lampjes in de auto wel gewaarschuwd worden, maar de kosten, irritaties en de overlast kunnen flink oplopen. De kosten kunnen variëren van 50 euro tot wel 500 euro. Wij hopen dat de overheid iets aan de overlast van deze steenmarters kan doen. 'Wij hebben graag werk, maar liever niet op deze manier. Ik was zelf ook al eens het doelwit van zo'n steenmarter en het is gewoon ronduit vervelend,' aldus René Woolderink.

Meer berichten