De leerkrachten Fons Lansink, Anneke Wild en Johan Kamp geven het onderwijsstokje door
De leerkrachten Fons Lansink, Anneke Wild en Johan Kamp geven het onderwijsstokje door (Foto: Marion Wesselink)

Leerkrachten verlaten onderwijs

ALMELO - Samen staan de leerkrachten, Fons Lansink, Anneke Wild en Johan Kamp al veel meer dan een eeuw voor de klas. Ze maakten de afgelopen jaren deel uit van het team van de openbare basisschool de Kubus. Ze zeggen het onderwijs vaarwel, hebben vele fijne herinneringen aan het lesgeven maar dragen nu het stokje over aan nieuwe enthousiaste onderwijsmensen.

Anneke Wild is 62 jaar en begon haar loopbaan in het onderwijs op de kleuterschool de Ooievaar, die later opging in de Reigershöfte, die later een deel van de Jan Ligthartschool werd en daarna de Kubus. 'Ik wilde geen baan van 9 tot 5 en dat is gelukt,' zegt Anneke lachend. Er komt veel meer bij kijken. 'Kinderen blijven altijd trekken, vooral die kinderen die een extra steuntje nodig hebben,' vertelt ze. Anneke wil straks meer tijd aan haar man en kleinkinderen besteden. Ook hoopt ze tijd te vinden om haar stamboom nog eens uit te werken.

Fons Lansink begon zijn loopbaan aan het Acaciaplein waar hij de eerste jaren les gaf aan Turkse kinderen. Een bijzondere tijd waar veel van je creativiteit gevraagd werd. Fons is daarna doorgestroomd via de Reigershöfte naar de Kubus. Tussendoor werkte hij nog twee jaar via Eninver voor een soort opstroomgroep van kinderen die wel de kwaliteiten en motivatie hebben maar minder mogelijkheden. Fons houdt van zijn werk, maar nu hij pensioengerechtigd is moet hij stoppen. 'Wie weet zijn er nog mogelijkheden om als ZZP'er een aantal dagen te kunnen werken,' geeft Fons aan en die mogelijkheid houdt hij serieus open. Het feit dat hij straks meer op zijn kleinkind kan oppassen lijkt hem ook fantastisch. Hij hoopt ook meer tijd vrij te kunnen maken voor zijn hobby, Astronomie.

Johan Kamp is in 1977 als leerkracht begonnen aan de Zwaluwenschool. 'Dat was een geweldige tijd,' geeft Johan aan. 'We waren vooral op sportgebied heel actief en ik heb nog een keer 's nachts een schaatsbaan aangelegd.' De Zwaluwenschool werd Beeklustschool waar regelmatig mooie activiteiten samen met deelnemers van het Siebelinkshuis werden ondernomen. In 2008 kwam Johan Kamp naar de Kubus. 'Het is hier een fijne school, met een fantastisch team dat voelt als één familie,' ervaart Johan en de anderen beamen dat. Hij is niet bang om in een gat te vallen want hij heeft ook nog een makelaarskantoor. 'Ik heb van mijn kinderen een trombone gekregen en daar ga ik nu op leren spelen,' geeft hij enthousiast aan. De drie leerkrachten hebben hun loopbaan als geweldig ervaren. Ze zijn vol lof over voormalig directeur Wim oude Vrielink die helaas te vroeg is overleden. Hij realiseerde o.a. de speciale reizen die ze als team naar het buitenland gemaakt hebben, met als laatste reis twee jaar geleden naar IJsland, dat was toch wel de kers op de taart.

Meer berichten