Jeroen Hummel loopt in de Almelose Aa stage als jongerenbegeleider, hij weet als geen ander dat je moet blijven geloven in eigen kansen
Jeroen Hummel loopt in de Almelose Aa stage als jongerenbegeleider, hij weet als geen ander dat je moet blijven geloven in eigen kansen (Foto: Marion Wesselink)

Meest inspirerende Nederlander?

ALMELO - 'Ik ben altijd heel ambitieus en probeer zoveel mogelijk alles zelf te doen,' geeft de Almeloër Jeroen Hummel (27) aan. Hij is geboren met een erfelijke oogaandoening, de ziekte van Stargardt. Dit maakt dat zijn zicht maar ongeveer 10 procent is. Toch wil hij in zijn leven er alles uithalen wat mogelijk is. Hij loopt momenteel stage als jongerenbegeleider in Aanloop van de AA en heeft meegedacht over de realisatie van een tribune bij Heracles voor visueel beperkte mensen. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan een artikel voor een huisartsentijdschrift, waarin hij heel duidelijk maakt dat een mens meer is dan zijn beperking.

Door deze inzet is Jeroen Hummel genomineerd voor de Gouden Venus van Milo. Dit is een onderscheiding van het Dela goededoelenfonds voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking die een opmerkelijke inzet toont voor de Nederlandse samenleving. Jeroen kan er een mooi geldbedrag mee winnen dat hij vervolgens aan zijn doel kan bestellen. Je kunt op Jeroen stemmen via www.goudenvenusvanmilo.nl

Oogziekte

Jeroen heeft een oogziekte, deze laat zich nog het meest vergelijken met maculadegeneratie, maar deze aandoening openbaart zich meestal op latere leeftijd. Jeroen heeft als kind zoveel mogelijk overal aan mee gedaan. Hij heeft bijvoorbeeld acht jaar lang bij Oranje Nassau als linksbuiten gespeeld. 'Als die oogproblemen mij geen parten had gespeeld had ik het best ver kunnen schoppen, want ik ben best wendbaar en snel,' vertelt Jeroen.

Hij wilde ook graag een goede DJ wilde worden, maar ook dat gaat niet door. Ondanks zijn gezichtsbeperking fietst hij wel en begeleidt hij jongeren in zijn stage bij Wendy Leerkotte van PVCC, Praktijk Voor Coaching en Creativiteit.

Op zijn 12e ging Jeroen naar het speciale instituut voor oogziektes( Bartimeus) in Zeist.

'Ik moest intern en was van maandag tot vrijdag in Zeist en het weekend in Almelo. Ik vond het niet leuk, moest steeds de knop omzetten en leefde in twee werelden, maar ik heb wel vijf jaar lang alle mogelijkheden gekregen om zo goed mogelijk met mijn beperkingen om te gaan,' geeft Jeroen aan.

Dat alles wilde nog niet zeggen dat hij het helemaal geaccepteerd had. Dat duurde nog tot zijn 25e. 'Ik heb de laatste jaren echt geleerd naar mijn mogelijkheden te kijken en niet naar mijn onmogelijkheden,' aldus Jeroen die geen kans onbenut laat om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Hij hoopt dan ook dat hij Gouden Venus van Milo gaat winnen, maar dan moeten wel heel veel mensen op hem gaan stemmen.

Het wordt lastig want er zijn heel veel genomineerden, maar Jeroen blijft positief en gelooft er in.

Meer berichten