Onder andere Het Wevershuisje is geopend tijdens de Monumentendag (foto: Eric Brinkhorst)
Onder andere Het Wevershuisje is geopend tijdens de Monumentendag (foto: Eric Brinkhorst) (Foto: Eric Brinkhorst)

Open Monumentendag Almelo 2018

ALMELO - Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij een groot aantal monumenten in Almelo gratis toegankelijk zijn voor publiek. Dit jaar vinden de activiteiten in Almelo plaats op zaterdag 8 september. Mooie kerken, trotse musea, een monumentale werkende molen zetten ook in Almelo massaal. de deuren open met in 2018 speciale aandacht voor het thema Europa.

Het is dé kans om een plek te bezoeken, die anders niet vrij voor publiek toegankelijk is. Of het nu dat ene monument aan het einde van de straat of dat monumentale pand in Grotestraat van Almelo is, op Open Monumentendag kan iedereen de geschiedenis tot leven zien komen.

Ongeveer tien unieke monumenten zijn op 8 september in Almelo gratis voor iedereen toegankelijk en er worden speciale rondleidingen en eenmalige activiteiten georganiseerd.

De activiteiten op Open Monumentendag worden in Almelo gecoördineerd door een comité. Het comité wordt gefaciliteerd door Almelo Promotie. Doelstelling van het comité is een beter samenwerking en een betere coördinatie tussen de verschillende activiteiten van de Open Monumentendag in Almelo te bewerkstelligen.

Deelnemers

De deelnemende Monumenten organiseren zelf de activiteiten voor het publiek. Dit jaar zijn dat in Almelo: Het Wevershuisje, Stadsmuseum Almelo, Korenmolen de Hoop, Bolletje Winkel, de Grote Kerk, de St. Georgiusbasiliek, de Doopsgezinde Kerk, de Bleekkerk, Kruideniersmuseum Grootmoederstijd en de Rechtbank.

De Joodse Begraafplaats is in het kader van Open Monumentendag op zondag 9 september tussen 14.00 uur en 16.00 uur te bezoeken.

In 2018 heeft de organisatie Open Monumentendag gekozen voor het thema In Europa. Europees erfgoed dus, daar gaat het dit jaar allemaal om. Bij het thema Europa staat de ontmoeting en de wisselwerking tussen mensen en volkeren met hun onderscheiden religies centraal.

De verschillende Europese oorsprongen van de Almelose bevolking zijn terug te vinden in de verschillende kerken. Diverse kerken in Almelo zijn op Open Monumentendag te bezoeken.

De economische banden van Almelo met verschillende Europese landen zijn zichtbaar in Almelo in verscheidene monumenten.

De molen, het Wevershuisje, de Bolletje Winkel en musea geven daarvan een goede indicatie.

Open Monumentendag 2018 op zaterdag 8 september geeft de mogelijkheid de historische ontmoeting tussen verschillende Europese volkeren, ook in hun historische context te beleven in de gratis toegankelijke Almelose monumenten.

Meer berichten