De echte koninklijke sloep ligt nu nog opgeslagen bij de firma Kruiskamp aan het kanaal, maar zal voor zondag 15 juli naar het Huis van Katoen en Nu worden vervoerd
De echte koninklijke sloep ligt nu nog opgeslagen bij de firma Kruiskamp aan het kanaal, maar zal voor zondag 15 juli naar het Huis van Katoen en Nu worden vervoerd (Foto: Marion Wesselink)

Expositie met koninklijk tintje

Door: Marion Wesselink

Oud-houtbewerkers gevraagd

ALMELO - 'Dat deze expositie over de koninklijke sloep tijdens het Havenfestival wordt geopend, maakt het extra feestelijk,' aldus Coen ten Heggeler, de trotse eigenaar van de koninklijke sloep en ware liefhebber van oude schepen met een bijzonder verhaal. Op zondag 15 juli wordt 's middags om 15.00 uur de expositie rond de koninklijke sloep geopend letterlijk in oranje sferen. Belangstellenden zijn van harte welkom, de toegang is gratis. Deze sloep die onderdeel uitmaakte van de grote Piet Hein, kwam heel toevallig op het pad van de 59-jarige Coen ten Heggeler. 'Ik heb de boot ongezien gekocht omdat ik een boot met een dergelijke koninklijke geschiedenis gewoon niet kon laten lopen,' aldus een zeer enthousiaste Coen.

De Piet Hein is een groot Prinsenjacht die Prins Bernhard en Koningin Juliana in 1937 cadeau kregen van de Nederlandse bevolking bij hun huwelijk. Op het dek stond een motorbootje en een houten zeilbootje. Dat laatste bootje heeft jarenlang op haar kop in een weiland gelegen. 'Dat is de redding van de sloep geweest anders was het nu wel verrot,' geeft Coen aan. Gelukkig heeft het de afgelopen tien jaar in een droge schuur gestaan waar door Coen al binnenkort met het zeer voorzichtig afhalen van verschillende verflagen kan beginnen. Coen heeft verschillende kleine originele onderdelen van de sloep in zijn bezit en ook de koninklijke familie heeft middels een brief bevestigd dat het om de echte koninklijke sloep gaat. Deze attributen en ook verschillende fraaie foto's van de Koninklijke familie die in de sloep regelmatig uitstapjes maakten zijn tijdens de expositie in het Huis van Katoen en Nu te bewonderen.

De hele zomer zal Coen ten Heggeler regelmatig in het Huis van Katoen en nu te vinden zijn waar hij dan begint met de restauratie. Coen heef tot op heden vrijwel alleen metalen boten gerestaureerd. Langs deze weg vraagt hij (oud-)houtbewerkers, die kennis van oude houten boten hebben, te reageren, misschien kunnen ze hem van advies voorzien.

Meer berichten