De vriendschapsboom gaat de grond bij Het Erasmus
De vriendschapsboom gaat de grond bij Het Erasmus (Foto: Nathalie Gerritsen)

Perenboom als teken van vriendschap

Door: Nathalie Gerritsen

Samenwerking tussen scholen

ALMELO - Twee buurlanden, twee middelbare scholen en twee bevlogen docenten die meteen allerlei overlappingen en verbindingen zagen, zo ontstond vorig jaar de samenwerking tussen Het Erasmus in Almelo en het Luther-Melanchthon Gymnasium in de Duitse stad Wittenberg. Na het bezoek aan Wittenberg, was het nu de beurt aan de gymnasten uit Oost-Duitsland om Almelo te bezoeken. Ze brachten een mooi, symbolisch geschenk mee: een vriendschapsboom. 'Door iets te delen word je rijker, dat is de gedachte achter deze samenwerking,' aldus Jana Wiederhold van het gymnasium uit Wittenberg.

Er is niet zomaar voor een perenboom gekozen, want in Duitsland is er een peer naar Melanchthon vernoemd. Volgens de overlevering kreeg de humanist van een pastoor meerdere smakelijke peren, een delicatesse in de 16e eeuw. Melanchthon schonk een deel daarvan aan zijn vorst, hij was erg onder de indruk van de bijzondere smaak. Als beloning mochten de kinderen van de pastoor naar zijn school mochten en uit dankbaarheid gaf de pastoor de perenboom de naam Melanchthon.

Samen met Maarten Luther is Philipp Melanchthon één van de belangrijkste humanisten van Duitsland. Beiden waren bevriend met de Nederlandse humanist Erasmus. Vanuit die gedachte is de vriendschap tussen de twee scholen extra speciaal.

'En deze vriendschap zal blijven groeien, net als de peren aan deze boom,' stelt docent Duits Marja Ritterfeld. Leerlingen van beide scholen hebben geholpen met het gegraven van een gat voor de perenboom, zodat vestigingsdirecteur Wiko Veenvliet en docent geschiedenis Jana Wiederhold de boom konden planten.

De internationale verbinding tussen twee scholen is heel belangrijk voor de vorming van de leerlingen. Wiko Veenvliet benadrukte het belang van internationalisering, 'Juist door zo'n uitwisseling doen leerlingen contacten op die vaak jarenlang blijven bestaan en de leerlingen leren veel van elkaar over gewoontes, cultuur, historie, werkgelegenheid en veel meer. Marja Ritterfeld vult aan: 'Zo leren de leerlingen open te staan voor anderen, daarnaast doen ze een onvergetelijke ervaring op en dat is natuurlijk waardevol voor later.'

De leerlingen van het gymnasium uit Wittenberg waren een hele week in Almelo en logeerden bij gastgezinnen. Ze hadden een boordevol programma met allerlei leerzame en inspirerende activiteiten. In augustus wordt er ook een Melanchthon-boom geplant bij de school in Wittenberg, dit als teken van de verbinding met Het Erasmus. Jana Wiederhold verheugd zich daar nu al op.

'Zo denk je regelmatig aan elkaar en daar wordt de wereld mooier van.'

Meer berichten