De eikenprocessierups veroorzaakt veel overlast
De eikenprocessierups veroorzaakt veel overlast

Bestrijden eikenprocessierups kost veel mankracht

REGIO – In het vragenuurtje voor aanvang van de gemeenteraad stelde de fractie Lokaal Almelo Samen (LAS) de 'explosie' van de hoeveelheid eikenprocessierupsen aan de orde. Het diertje dat ontpopt uit de eitjes van de Thaumetopoea processionea (nachtvlinder) is vooral dit jaar enorm opgerukt naar de noordelijke delen in het land. De haartjes van de rups zijn na verspreiding door wind zes jaar actief in het veroorzaken van irritaties aan de luchtwegen en jeuk op de huid bij mens en dier. LAS en ook coalitiepartner VVD wilden van het Almelose college weten wat de gemeente doet om de overlast tegen te gaan. Scheidend wethouder Christien van Wijk was klip en klaar. 'De enorme toename van de eikenprocessierups dit jaar is met name te danken aan de warmere weersomstandigheden waardoor de cyclus van het diertje beter gedijt. Het bestrijden van de rups is tegelijkertijd enorm arbeidsintensief. Daarom stellen wij prioriteiten bij die locaties waar veel wandel- en fietsverkeer is. Ik kan u zeggen dat Almelo zo'n 18.000 eiken telt in stedelijk- en buitengebied. We beperken ons in de al aangeduide locaties binnen de bebouwde kom. Daarvoor hebben we twee hoogwerkers ingezet en de bemanning kan dan per hoogwerker dagelijks zo'n 60 eiken waarin de rups zich bevindt, schoon zuigen. Dat doet Almelo niet alleen, maar bijna heel Nederland waardoor er nauwelijks nog meer beroep op gespecialiseerde bedrijven kan worden gedaan', aldus Van Wijk die haar opvolger in deze een 'schone' taak meegeeft.

Vanuit de raad werd nog geopperd om de brandweer in te zetten, meer biologische bestrijdingsmethodes in te zetten zoals plaatsen vogelkastjes en minder maaien van de habitat rond de eiken en mogelijk ook het 'ontstaan' van de rups door preventief te bestrijden. Bij dat laatste zette Van Wijk een vraagteken of dat überhaupt kan.

TwenterandVolgens wethouder Pater in de gemeente Twenterand wordt daar de eikenprocessierups wel preventief bestreden. Pater wist te melden dat dit 80 tot 90 procent voorkwam en dit jaar, gezien de explosieve groei altijd nog 60 procent. In Twenterand overweegt men mezenkastjes gaan plaatsen.

Tubbergen
Ook in Tubbergen debat over het 'irritante harige rupsje'. Het college van Tubbergen moet zelfs een masterplan bedenken van de raad en daarvoor ook een begroting opstellen. Door de explosieve rupsen-toename zijn er flinke kostenoverschrijdingen, gelijk meer gemeenten. De raad in Almelo wil ongediertebestrijding structureel budgetteren.

Meer berichten