WUR-studenten presenteren hun visie op de eetbare stad
WUR-studenten presenteren hun visie op de eetbare stad (Foto: Nathalie Gerritsen)

Almelo gaat voor de eetbare stad

Door: Nathalie Gerritsen

Boer achter voedsel leren kennen

ALMELO - De Gemeente Almelo onderzoekt samen met de Groene Kennispoort Twente de mogelijkheden voor meer lokaal geteeld voedsel in en om de stad. Om meer inzicht te krijgen in kansen en mogelijkheden voor de eetbare stad en de ommelanden zijn studenten van de Wageningen Universiteit gevraagd hun visie te geven op de eetbare stad in 2050. Zij denken dat Almelo en de rest van Twente vooral moeten inzetten op voedselbossen en markthallen voor lokaal geteeld voedsel.

'We willen proberen om alle grote gemeentes in Overijssel hieraan mee te laten werken,' aldus Paul Reinerink, die namens de gemeente Almelo betrokken is bij dit initiatief. Een van de ambities is 'De streekkantine,' dit als opstap naar meer lokaal geteeld voedsel in de kantines van de deelnemende gemeentes.

'Het is onze ambitie om straks 15 procent aan lokaal geteeld voedsel aan te bieden en voor de streekkantines willen we dat ongeveer 20 procent van het aanbod aan lokaal geteeld is.'

Presentatie

In het stadhuis van Almelo presenteerden de WUR-studenten de resultaten van het onderzoek in Twente. Ze hebben een eigen visie hoe Twente er in 2050 qua voedsellandschap uit moet zien. Zo moet er worden ingezet op de aanleg van groene schoolpleinen, markthallen met lokale producten, voedselbossen in de stad en het lokaal verwerken van afvalstromen.

Het is de bedoeling dat in de markthallen alleen lokaal voedsel wordt verkocht en dat je de boer achter het voedsel leert kennen en de voedselbossen worden plekken waar je je eigen eten kunt 'plukken' en wat daarnaast een plek vormt voor kennis en educatie. Dagmar Makkink van de Groene Kennispoort is enthousiast over de ideeën van de studenten, deze passen in het Europese samenwerkingsproject EU Interreg V RUMORE waar dit project en het onderzoek van de studenten ook onder valt.

Dagmar vertelt: 'We werken aan een toekomstbestendig groen en eetbaar Twente.

Want een groene stad met lokaal geteeld voedsel heeft grote voordelen voor milieu en klimaat, het heeft een positief effect op hoe gelukkig we ons voelen en het brengt de stad dichter bij het platteland. 'We worden ons meer en meer bewust van het belang van een meer lokaal georiënteerde voedselketen en daar horen ook dito voorzieningen bij,' benadrukt Dagmar.

De uitdaging ligt erin om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en vanuit de stad de verbinding met de natuur te maken. 'Er staan ons vele uitdagingen op het gebied van voedselvoorziening te wachten,' zegt Paul Reinerink, 'maar de tijd is er rijp voor.'

Vanaf juni gaat een groep studenten de meest kansrijke plannen verder uitwerken.

Meer berichten