Mix & Match: vrijwilligerswerk met en door vluchtelingen
Mix & Match: vrijwilligerswerk met en door vluchtelingen

Mix & Match: vrijwilligerswerk voor en door vluchtelingen

Almelo – Recentelijk heeft het eerste Mix & Match project van Stichting Present Almelo plaatsgevonden. Bij Mix & Match vormen Almelose burgers en vluchtelingen een groep en voeren samen een vrijwilligersproject uit op plekken waar deze hulp hard nodig is. Er vindt ontmoeting plaats tussen Almelose burgers, vluchtelingen, maar ook met hulpverleners en degene die hulpbehoevend is. Een succes én win- win situatie aan alle kanten.

De drie vluchtelingen die meededen aan dit Mix & Match project waren afkomstig van het AZC. Om 08:15 uur stonden ze klaar op de parkeerplaats en ze hadden zin om te starten! Dat ze even weg kunnen van het AZC om te poetsen, maakt ze blij. Omdat ze zo hun gedachten even vrij kunnen maken. Mahla, één van de deelnemers: "Sorry dat ik het zeg, maar het azc is als een gevangenis voor mij. We hebben er niets. Alleen een kleine ruimte om te slapen. Ik zit de hele dag te denken en te denken. Waar gaat dit eindigen?"

Voor de vrijwilligers is het ook bijzonder om vluchtelingen op te nemen in de groep. Naast dat je bij sommige klussen wel wat extra handen kunt gebruiken, is het ook bijzonder om vluchtelingen beter te leren kennen. Door mee te doen met Mix & Match gebeurd dit op een leuke en gemakkelijke manier. Anneloes, één van de vrijwilligers gaf aan al iets nieuws te hebben geleerd over Iraniërs: "In Iran maken ze anders schoon dan hier. Wij maken de muren schoon om te verven of te behangen, zij omdat gewoon alles schoon moet zijn."

Waarom Mix & Match?

Nieuwkomers (vluchtelingen) moeten én willen integreren. Aspecten zoals de stad Almelo leren kennen, maar ook de cultuur, een bijdrage leveren aan de maatschappij, het opbouwen van een nieuw (sociaal) netwerk, beoefenen van de taal komen bij de Mix & Match - Presentprojecten allemaal aan bod. We mixen omdat Stichting Present vanuit het aanbod van vrijwilligers aanmeldingen krijgt dat ze die graag iets voor en met nieuwkomers willen betekenen. Het is dus een wederzijds verhaal!

Mix & Match projecten worden uitgevoerd, zoals elk Presentproject. "Iedereen is welkom bij Present, ook vluchtelingen dus. Wij zien ze niet als dé vluchteling, maar als vrijwilliger en deelnemer", aldus Alie Dijkstra die deze projecten coördineert. Het is wel belangrijk om deze projecten goed voor te bereiden en te begeleiden. Je hebt te maken met cultuurverschillen, taalbarrières en verschillende groeperingen.

De zorgvuldige en professionele begeleiding draagt bij aan de beweging en verbinding die Stichting Present in Almelo op gang willen brengen. Het moet voor iedereen vanzelfsprekend worden om naar elkaar om te zien. De aanpak en begeleiding van Mix & Match maakt het laagdrempeliger voor deelnemers om mee te doen: voor Almelose vrijwilligers om vluchtelingen op te nemen in je groep om vervolgens samen een vrijwilligersproject te doen, maar ook voor vluchtelingen om zich aan te melden voor vrijwilligerswerk.

Als jij als vriendengroep, buren, collega's of welke groep dan ook samen met nieuwkomers een éénmalig vrijwilligersproject zou willen doen, ben je bij Present Almelo aan het juiste adres. Meer weten of mee doen met Mix & Match? Kijk op www.presentalmelo.nl/vluchtelingen.

Meer berichten