V.l.n.r.: Schrijfster Jeannette van Ditzhuijzen, Graaf, Max van Rechteren en Regina Geitenbeek de vormgeefster tijdens de uitreiking van het boek in de Schimmelpenninckstraat
V.l.n.r.: Schrijfster Jeannette van Ditzhuijzen, Graaf, Max van Rechteren en Regina Geitenbeek de vormgeefster tijdens de uitreiking van het boek in de Schimmelpenninckstraat (Foto: Marion Wesselink)

Historie Schimmelpenninckstraat

Vastgelegd in boekvorm

Door: Marion Wesselink

ALMELO - Op zaterdag 26 mei nam Max van Rechteren Limpurg het eerste exemplaar in ontvangst van het boek 'R.J. Schimmelpenninckstraat, Geschiedenis en verhalen'. 'Door zo'n prachtig boek wordt de historie van deze mooie straat levend gehouden,' liet Max van Rechteren weten. Hij kreeg het boek uitgereikt tijdens het straatfeest dat op die dag werd gehouden. Naast de huidige bewoners waren ook een groep oud-bewoners, die direct hadden meegewerkt aan het boek, aanwezig. Het werd een prachtig feest in de straat zelf waar vele mooie herinneringen werden opgehaald. Het schitterende weer deed de rest.

Jeannette van Ditzhuijzen is de schrijfster van het boek. Ze verdiept zich graag in de historie van vele onderwerpen. Jeannette woont al meer dan veertig jaar tot volle tevredenheid in de Rutger Jan Schimmelpenninckstraat. De nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van de straat deed haar besluiten een boek over haar straat te gaan schrijven. Vele (oud-)straatgenoten gaven haar waardevolle en lezenswaardige informatie.

De straat blijkt in 1929-1930 te zijn gebouwd op gronden van de grafelijke pachtboerderij 't Rohof, eeuwenlang in bezit van de heren van Almelo, later de graven van Rechteren Limpurg. In het boek komen de pachtboeren aan bod, maar ook de historie van het Egbert ten Cateplantsoen, de naamgeving van de omliggende straten en de watersnood van 1946. Van de veertig huizen in de (Schimmelpenninck)straat zijn er 32 ontworpen door de Twentse architect Jan Jans. Een van de leuke ontdekkingen was het bestaan van de Hengelose Louisestraat met identieke, eveneens door Jan Jans ontworpen huizen. Jeannette tekende verder diverse verhalen op van (oud-)straatbewoners. Verhalen over de oorlogsjaren, de tijd erna met feesten en Canadezen, maar ook over het dagelijks leven met kattenkwaad, saamhorigheid, winterpret en vuurwerk tijdens oud en nieuw. In het laatste hoofdstuk schenkt zij aandacht aan bekende (oud-)straatbewoners zoals de voormalige hoofdredacteur van Tubantia Hendrik Greven, zijn zoon Jan die hoofdredacteur van dagblad Trouw zou worden, cabaretier Herman Finkers, diverse musici, waaronder Johan Bijkerk, actrice Markoesa Hamer en de Almelose schilder Cees van der Aa. Oud-straatbewoonster Regina Geitenbeek verzorgde de fraaie vormgeving. Het boek van Jeannette van Ditzhuijzen, 'R.J. Schimmelpenninckstraat, Geschiedenis en verhalen', telt 96 pagina's, ruim 100 fraaie authentieke zwart-wit illustraties en is te bestellen via boekrjs@gmail.com. Gezien de grote vraag naar dit boek is het nu ook te koop bij boekhandel Bij de Aa, boekhandel Hilarius en Color House aan de Bornsestraat.

Meer berichten