Week van de Begraafplaats 2018, kom kijken
Week van de Begraafplaats 2018, kom kijken (Foto: Jacqueline Regtuit)

Tussen Kunst & Kist: 26 mei t/m 3 juni

ALMELO – Dit jaar wordt voor de vijfde maal de Week van de Begraafplaats georganiseerd. Het thema van de Week is Tussen Kunst & Kist. Sinds de Week in 2014 voor de eerste maal werd georganiseerd, heeft deze jaarlijkse manifestatie waarbij begraafplaatsen centraal staan, een vaste plek veroverd op de culturele agenda van Nederland. Tijdens de Week van de Begraafplaats staat kunst op begraafplaatsen centraal. Kunst kent vele uitingen, muziek, dans, theater, literatuur, poëzie, architectuur en beeldende kunst. Al deze kunstvormen komen aan bod tijdens de Week 2018. In de Week van de Begraafplaats organiseren zo'n honderd begraafplaatsen verspreid over het hele land activiteiten. Ze organiseren open dagen en activiteiten in samenwerking met uitvaartondernemers, steenhouwers, educatieve en kunstinstellingen, plaatselijke kunstenaars en natuurorganisaties. Ook vinden er lezingen, rondleidingen, excursies, muziekuitvoeringen en kinderactiviteiten plaats rond het thema Tussen Kunst & Kist. Dit jaar verschijnt ook de Week van de Begraafplaats-Krant, een speciale krant over kunst op begraafplaatsen die wordt verspreid onder alle deelnemende begraafplaatsen en op tal van andere locaties verkrijgbaar is. www.weekvandebegraafplaats.nl Volg de Week op Facebook en Twitter

Open dag begraafplaats 't Groenedael

Zaterdag 26 mei heeft de begraafplaats 't Groenedael haar startmoment voor de 'Week van de Begraafplaatsen'. De begraafplaats van de gemeente Almelo organiseert dan samen met het naastgelegen uitvaartcentrum Vredehof een open dag van 11.00 uur tot 15.00 uur. Op deze dag legt de begraafplaats de nadruk op de invulling van asbestemmingen, en de rol die Almelose kunstenaars daarbij kunnen vervullen. De begraafplaats ziet graag dat meer mensen een vorm van kunst gaan toepassen als mogelijke asbestemming, in de urnentuin, in of op een eigen graf of op een uniek plekje op de begraafplaats. Wie op de begraafplaats rond kijkt, vindt daar al veel kunst, soms als een herkenbaar beeld, soms als symboliek maar ook inrichtingselementen op het oude deel van de begraafplaats. De week van de begraafplaatsen is met haar thema 'Tussen Kunst en Kist' een mooie gelegenheid om de mogelijkheden van kunst als asbestemming te laten zien.

Woensdag 30 mei worden er een lezing en een rondleiding georganiseerd. Om 18.30 uur zal de heer Wim Cappers van De Terebinth (stichting voor funerair erfgoed) een lezing geven over de doelstellingen van de Terebinth, de bijzonderheden die de begraafplaats 't Groenedael biedt en die ook zeker behouden moeten blijven. Ook wordt de inventarisatie van de Terebinth op deze begraafplaats besproken. Na de lezing zal de beheerder van de begraafplaats, Tonnie Homan een rondleiding verzorgen over deze 17 hectare grote begraafplaats en gedenkpark.

Meer berichten