Jongeren uitdagen Mini Maker Faire


Waterloop van lego door Atkins engineering
Waterloop van lego door Atkins engineering

Jongeren uitdagen Mini Maker Faire

ALMELO – 'We willen met deze Maker Faire inspiratie bieden en benadrukken dat 'maken' de toekomst heeft. Het is de bedoeling dat je tijdens de Mini Maker Faire op 23 mei kennis opdoet, dat je uitvinders, kunstenaars en makers ontmoet en dat je zelf leert programmeren of iets maken,' aldus festivaldirecteur Wilja Jurg. Met de Maker Festivals worden 'makers' in de schijnwerpers gezet en op hun beurt willen de makers graag hun kennis delen. En dat levert de mooie combinatie op van dit creatieve, inspirerende festival.

De Mini Maker Faire in Almelo maakt deel uit van het Maker Festival Twente dat wordt gehouden op 26 en 27 mei in Enschede. Door zowel in Hengelo als in Almelo ook een Mini Maker Faire te organiseren wordt er invulling gegeven aan een Twentebreed concept. Wilja Jurg vertelt 'Twente heeft een bloeiende maakindustrie en er is veel gaande op gebied van innovatie en creativiteit, door dat op deze manier te delen hopen we creativiteit en vindingrijkheid te stimuleren en de jeugd te prikkelen.'

Na een succesvolle eerste editie, is er ook dit jaar van alles te ervaren, ontdekken en maken. Je kan een eigen robot programmeren, objecten maken met de protopiper of een eigen game bouwen. En je kan van Lego een rivier bouwen onder begeleiding van Wout Zweers van het Wowlab. 'Als je de rivier bouwt is het de bedoeling dat je de toevoer van het water stuurt met pompen en dammetjes. Zo probeer ik de jongeren te laten nadenken over de gevolgen van hoog water.'

Met zijn workshop wil Wout de jongeren echt uitdagen en aanzetten tot samenwerken. 'Eerst geef ik uitleg over het landschap en laat ik de deelnemers goed kijken hoe alles werkt. Zo laat ik zien hoe de waterpomp werkt. Die heb ik geprogrammeerd met Arduino, dit is een kleine microcomputer waar je de waterhoogte mee kunt meten, waarna de pomp aangaat. En na de uitleg gaan ze zelf aan de slag. Ik verheug me op hun reacties en creatieve ideeën.' In zijn Enschedese Wowlab geeft Wout ook workshops aan kinderen, hij vindt het belangrijk om zijn kennis en kunde te delen met jongeren.

De workshop 'knutsel je eigen Frankenstein' sluit aan bij het thema van het Maker Festival Twente 'de Vrolijke Frankenstein'. Marie Janin van The Overkill Festival vertelt 'we willen dat de bezoekers op een speelse manier gaan nadenken over de toekomst. Ze kunnen een poppetje maken, bijvoorbeeld half mens, half robot. Hiervoor nemen we allerlei materialen, gereedschappen en rare objecten mee.' De Mini Maker Faire is op woensdag 23 mei op het Indiëterrein, Sluiskade Noordzijde 14. De toegang is gratis!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden