Gerard Pigge toont het nieuwe assortiment in de winkel van Molen De Hoop
Gerard Pigge toont het nieuwe assortiment in de winkel van Molen De Hoop

Feestelijke molendag bij De Hoop

ALMELO - 'Ruim 900 molens door het hele land draaien op de Nationale Molendag op zaterdag 12 mei. Ook bij Molen de Hoop draaien de wieken en is er van alles te doen,' aldus bestuurslid Gerard Pigge. Kinderen kunnen onder begeleiding koekjes bakken, ook worden er pannenkoeken gebakken en worden er springtouwen gedraaid voor de kinderen.

Daarnaast zijn er verschillende kraampjes van noabers, zoals Harings tweewielers, Wild tweewielers en An're Gallery Flowers & Living. Gerard Pigge vult aan: 'En natuurlijk zijn op 12 mei onze molenaars en vrijwilligers aanwezig voor vragen en rondleidingen. Er wordt de hele dag graan gemalen.' Korenmolen De Hoop staat sinds 1870 in het hart van Almelo. Tegenwoordig is de molen een instructiemolen, met vier molenaars en enkele leerlingen. De aspirant molenaars leren een echte ambacht, ze moeten naast technische kennis ook kennis hebben over de geschikte weersomstandigheden om te malen.

Om dit Nederlands erfgoed, het molenaarsambacht kwam in 2012 op de Unescolijst, draaiende te houden zijn veel vrijwilligers nodig. De stichting is momenteel op zoek naar vrijwilligers, geïnteresseerden kunnen zich melden bij de molen.

Windkorenmolen De Hoop is ingericht om veevoeder te malen. De meelproducten die in de winkel worden verkocht worden geleverd door een andere molen. Dit werd gedaan door molen De Hoop in Hellendoorn. Gerard Pigge vertelt: 'Helaas is het voor hen niet langer mogelijk om ons te bevoorraden. Gelukkig hebben we een hele geschikte nieuwe leverancier gevonden, namelijk molen Windlust in Radewijk.' Molen Windlust maakt deel uit van de Baalderborg Groep, een zorgorganisatie voor ouderen, gehandicapten en kind & jeugd. Cliënten van de zorgorganisatie hebben een werkplek bij Korenmolen Windlust. In de molen wordt gemalen voor ambachtelijke bakkers en thuisbakkers en er wordt gewerkt aan eigen producten in de vorm van speciale bakmixen. Daarnaast wordt er onder (bege)leiding van een gediplomeerde bakker vers brood gebakken.

Wat is er anders?

Er zijn andere mixen voor brood, cakes, pannenkoeken e.d. Voor producten zoals tarwemeel en –bloem, pannenkoekenmeel en andere meelsoorten geldt dat er zijn vergelijkbare producten zijn met een andere naam. 'De prijzen zijn ook wat aangepast. Het ene artikel is wat goedkoper, het andere kost wat meer,' aldus Gerard en hij vult meteen aan 'Wat er niet verandert is dat we producten aanbieden die geproduceerd zijn met de grootste zorg en vakmanschap. Het zijn ambachtelijke producten die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.'

Meer berichten