Dodenherdenking 4 mei 2018

ALMELO - Vrijdag 4 mei staan we in Almelo niet alleen stil bij hen die hebben gevochten voor onze vrijheid, maar ook bij hen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Naast de officiële herdenking aan het Wethouder E. van Dronkelaarplein is er ook een herdenkingsdienst in Hof 88, een stille tocht en bloemleggingen op begraafplaatsen.

Bloemleggingen

Burgemeester Arjen Gerritsen legt bloemen bij de Joodse Begraafplaats (14.30 uur), de RK Begraafplaats St. Barbara (ca. 14.55 uur) en bij de Algemene Begraafplaats (ca. 15.25 uur).

Herdenkingsbijeenkomst en stille tocht

Om 18.30 uur (zaal open om 18.15 uur) is er in Hof '88 aan de Hofkampstraat een herdenkingsbijeenkomst waar jongeren van AVEDAN hun project presenteren en ROC Twente de muziek verzorgt. Ook draagt een leerling van Het ROC Twente een gedicht voor. Aansluitend (ca. 19.15 uur) volgt een stille tocht naar het herdenkingsmonument op het Wethouder E. van Dronkelaarplein. De route gaat via de Hofkampstraat, Grotestraat Zuid en Bornsestraat naar het Wethouder Van Dronkelaarplein. Inwoners van Almelo worden verzocht zich aan te sluiten bij deze stille tocht.

Officiële herdenking bij Wethouder E. van Dronkelaarplein

Om 19.30 uur begint de officiële herdenking op het Wethouder E. van Dronkelaarplein. Behalve een toespraak door burgemeester Gerritsen, worden er twee gedichten voorgedragen door leerlingen van SG Erasmus en spreken jongeren van AVEDAN. Om één minuut voor acht wordt de taptoe gespeeld, en om 20.00 uur zijn we twee minuten stil. Na het spelen van het Wilhelmus zijn er aansluitend krans- en bloemleggingen door diverse organisaties en inwoners. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de beide Almelose Mannenkoren en het Orkest van Almelo. Om de herdenking zo waardig mogelijk te laten verlopen, is het Van Dronkelaarplein van 19.15 tot ca. 20.30 uur tijdelijk voor al het verkeer gesloten.

Herdenking in Bornerbroek

De herdenking in Bornerbroek begint om 19.15 uur met een viering in de Stephanuskerk waarna men om 19.50 uur samenkomt bij het monument in het dorpspark. Na de twee minuten stilte legt wethouder Irene ten Seldam bloemen bij het monument. Aansluitend leggen schoolkinderen bloemen bij de oorlogsgraven op de begraafplaats.

Dodenherdenking Aadorp

In Aadorp wordt op 4 mei de jaarlijke dodenherdenking gehouden op de plaats waar de herdenkingsboom staat. Aan het einde van de Bruglaan, net over het fietsbruggetje staat sinds 2005 een herdenkingsboom met gedenksteen , geplant door bewoners van wie de woning in brand is geschoten in de gevechten van april 1945. De herdenking is van 18.30 uur tot ca 19.15. uur. De inloop is om 18.30 uur. De Aadorpse muzikanten zullen enkele koralen spelen. De herdenking begint om 18.45 uur. Er zal een toespraak worden gehouden en er zullen kransen gelegd worden namens de Aadorpse bevolking en de leerlingen van de Tweeklank. Twee leerlingen zullen een gedicht voordragen. Na 'The Last Post' wordt er 2 minuten stilte gehouden. Er is gelegenheid om te zitten. De organisatie is in handen van de Werkgroep 4 mei Aadorp.

Vlaggenprotocol en twee minuten stilte

In Nederland mag de vlag vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur) halfstok worden opgehangen (zonder oranje wimpel). Inwoners van Almelo worden verzocht deze gedragscode te volgen en de twee minuten stilte te respecteren (ook in horecagelegenheden).

Meer berichten