Een mooi groen idee bij Het Erasmus PRO, de bloementuin
Een mooi groen idee bij Het Erasmus PRO, de bloementuin (Foto: Helga Wolf)

'Het Groenste Idee van Almelo'

ALMELO – Het Groenste Idee van Almelo is een prijsvraag speciaal voor alle basis- en middelbare scholen in Almelo. Het is belangrijk om kinderen en jongeren in aanraking te brengen met groen en met het groenste idee hopen stichting de Proeftuinen en de gemeente Almelo dit te stimuleren. 'Ons advies is: laat vooral de leerlingen meedenken over Het Groenste Idee van Almelo, want vaak komen vanuit de jeugd de meest spontane, leuke en innovatieve ideeën,' aldus Eric van Veluwen, de initiatiefnemer van 'Het Groenste Idee'.

Het Groenste Idee van Almelo valt onder het thema stadslandbouw, dat voor de gemeente Almelo een belangrijk thema is. De gemeente heeft in maart 2016 het convenant voor stadslandbouw ondertekend, daarmee wil de gemeente regionale voedselketens activeren, voedselkringlopen stimuleren en lokale initiatieven verbinden. Stichting de Proeftuinen heeft samen met de gemeente Almelo deze prijsvraag uitgeschreven.

Eric van Veluwen benadrukt: 'Het groenste idee kan van alles zijn. Zolang het maar een groen innovatief en uitvoerbaar idee is. Denk hierbij aan een groene toolkit als lesmateriaal, een groen schoolplein ontwerp, een groene verticale tuin of een groene buurtactie. Kortom, als het maar een creatief en origineel groen idee is. En het winnende idee ontvangt een cheque van 2.000 euro.'

Hoe doen de scholen mee?
Om te beginnen moeten de scholen zich voor 18 mei aanmelden via www.deproeftuinen.nl. Dan hebben ze tot 1 juli de tijd om hun voorstel in te dienen. Vervolgens is er van 1 juli tot 20 juli 1 keer per week een groen spreekuur. Van dit groene spreekuur kunnen alle deelnemende scholen gebruik maken om zo hun 'groene idee' na de zomervakantie nog beter te presenteren. En na de zomervakantie worden de scholen die meedoen met 'Het Groenste Idee van Almelo' bezocht door de juryleden.

De jury bestaande uit Marianne van der Steeg (directeur Almelo Promotie), André Hoeben (directeur AOC Oost), Hans Bouma (communicatie expert en Eric van Veluwen) voorzitter stichting de Proeftuinen, zal zich na alle presentaties beraden. Daarna zal de jury op een nader te bepalen moment bekend maken welke school zich de winnaar mag noemen. 'We hopen natuurlijk op zoveel mogelijk deelnemers, want ook de scholen die niet winnen willen we met deze prijsvraag inspireren om na te denken over meer groen op school of op het schoolplein. Uit onderzoek blijkt namelijk dat leerkrachten overwegend positieve effecten zien van buiten les geven en dat leerlingen graag buiten les hebben.'

 

 

 

Meer berichten