Zowel ouders als coaches als judoka genoten van de 6e editie van de Nationale Budodag
Zowel ouders als coaches als judoka genoten van de 6e editie van de Nationale Budodag (Foto: Helga Wolf)

Judoka JPT genieten

REGIO - Met Expeditie Robinsonwinnaar Carlos Platier Luna als grote publiekstrekker slaat De Judobond Nederland de plank raak. Voor de jeugd tot 12 jaar viel de rest van het programma in het niet bij het, onder begeleiding van Carlos zelf, meedoen aan een eigen versie van Expeditie Robinson. Het strijdtoneel is het Nationale Sportcomplex op Papendal, waar alles in het teken stond van Judo, JiuJitsu en Kobudo. De dagvoorzitter Edith Bosch (oud-wereldkampioene en eveneens winnaar van de Expeditie Robinsons) verzorgde voor de 1300 deelnemers de opening van de dag, waarna de judoka van 12 jaar en ouder, ouders en coaches als start een stukje theater kregen voorgeschoteld:

'Het gaat toch om winnen? Ja, het moet vooral leuk zijn, maar winnen is leuk en verliezen niet, toch? Dan gaat het toch om winnen? Waarna een stuk volgde met centraal een vader annex voetbalcoach die met zijn club moest toewerken naar een prettig en veilig sportklimaat binnen de club. Op hilarische wijze werd duidelijk gemaakt dat het nog niet zo eenvoudig was voor ouders/coaches om volgens deze nieuwe denkwijze te werken. Zoonlief maakte duidelijk het geschreeuw en de bemoeienissen van zijn vader hélemáál niet leuk te vinden. Het leverde situaties op met veel herkenning en de boodschap is hiermee duidelijk: stel je kind, de sporter, centraal en word en blijf positief.

Voor de ouders en coaches was er een scala aan workshops, waaronder een judoles van internationale grootheid Neil Adams tot het zelf aan de slag met koken voor (top)sporters onder leiding van de topsportkok Erik te Velthuis. Niets werkt beter dan zelf ervaren, zelf de ingrediënten door je handen te laten glijden, de geuren en kleuren te ervaren en, bovenal de eenvoud waarmee je met basisvoeding de heerlijkste en gezondste maaltijden voor (top)sporters op tafel zet. Daarnaast werd men bijgeschoold met de laatste inzichten over doping, grensoverschrijdend gedrag en de nieuwste inzichten over trainerschap.

De judoka genoten 's ochtends van clinics van toppers als Sanne van Dijk en Juul Franssen. Niemand kan echter tippen aan Carlos Platier Luna, de winnaar van Expeditie Robinson. Het begon al met de meet-and-greet, waar het bij de oud-Oldenzaler een drukte van jewelste was. Iedereen heeft vragen, weinig over zijn judo, vooral gericht op de expeditie. Het niet echt kunnen doorbreken bij de judo heeft hem tot het uiterste gemotiveerd om bij Expeditie Robinson tot en over de grens te gaan om nu wél kampioen te worden. En wat is er mooier dan daarna, onder begeleiding van je held, je eigen expeditie te mogen beleven? Voor meer informatie: www.judopromotion.nl

Meer berichten