Hornbach heeft plannen om zich in Almelo te vestigen
Hornbach heeft plannen om zich in Almelo te vestigen

Almelo boos over bemoeienis provincie plan Hornbach

ALMELO – De gemeente Almelo is 'not amused' over de bemoeienis van het provinciebestuur inzake het vestigingsplan Hornbach in Almelo. Het provinciebestuur van Overijssel schakelde onderzoeksbureau Seinpost in om de gevolgen te onderzoeken van de diverse vestigingsplannen van grote bouwmarkten in Twente. Zo heeft Hengelo inmiddels een vestiging van het Duitse Bauhaus en wil het eveneens Duitse Hornbach zich vestigen in Almelo en Enschede.

Volgens het onderzoek van Seinpost heeft een vestiging van Hornbach in Almelo negatieve gevolgen voor de centrumwinkelgebieden van Almelo en Borne en de Almelose Woonboulevard en treedt bovendien verschraling op voor de winkelkernen van Delden, Enter, Vriezenveen en Wierden. Voor Tubbergen zou er zelfs leegstand van structurele aard ontstaan en ook in Nijverdal zou het zelfs leiden tot negatieve gevolgen. Seinpost stelt verder dat het DHZ-aanbod (Doe het Zelf) in Twente al boven het landelijk en provinciaal gemiddelde ligt en nu al een overaanbod telt van 18.666 m2. Met een Hornbach in Enschede en Almelo groeit dat overschot volgens Seinpost naar zelfs 33.555 m2 in 2027. Seinpost stelt verder dat er in de sector Plant en Dier eveneens al een overschot is. Ook stelt Seinpost dat vestigingen van Hornbach in Almelo en Enschede nauwelijks iets toevoegt aan het aanbod van DHZ-artikelen maar dat dit wel ten koste gaat van concurrenten en de keuze van de consument niet bevorderd. Voor de vestiging van Hornbach in Almelo stelt Seinpost bovendien de politieke toevoeging dat dit ten koste zou gaan van het voorzieningenniveau en van het woon- en leefklimaat in de regio. Seinpost gaat daarmee voorbij aan het vrije vestigingsklimaat.

Het rapport van Seinpost in opdracht van de provincie Overijssel kan gevolgen hebben voor de gemeente Almelo en het plan Hornbach. Momenteel loopt een planologische procedure bij de Raad van State voor de komst van Hornbach naar Almelo. O.a. Praxis strijdt al jaren tegen de komst van concurrent Hornbach en zal daarbij het rapport van Seinpost warm omarmen. De gemeente Almelo legt het rapport naast zich neer. Verantwoordelijk wethouder Irene ten Seldam noemt het Seinpost-rapport in Tubantia 'te simplistisch'. Volgens haar gaat het rapport van Seinpost voorbij aan het eerder gemeten consumentengedrag. Het Almelose college van B&W heeft bovendien het provinciebestuur laten weten teleurgesteld te zijn in de werkwijze van de provincie met het rapport Seinpost. Volgens de woordvoerder van de provincie is het aan Almelo om een standpunt te bepalen en om in overleg te treden met buurgemeenten.

Meer berichten