Frederike Upmeijer vertelde tijdens haar lezing vorig jaar in de bibliotheek uitermate boeiend
Frederike Upmeijer vertelde tijdens haar lezing vorig jaar in de bibliotheek uitermate boeiend

Lezing over Art Nouveau

ALMELO - Op uitnodiging van Stichting Open Ateliers Almelo en bibliotheek Almelo verzorgt kunsthistorica Frederike Upmeijer dinsdag 17 april een lezing over Art Nouveau in Nederland. De lezing wordt gegeven vooruitlopend op de Open Atelierroute Almelo in het weekend van 22 en 23 september en een expositie over deze kunststroming in het Gemeentemuseum in Den Haag (21 april t/m 28 oktober).

Stijlrichting

Art Nouveau is een kunststroming in Europa tussen 1890 en 1914 als reactie op de eenvormigheid van de massaproductie ten gevolge van de industrialisering en op het vormvervagende impressionisme. Veel ontwerpers en kunstenaars zoeken een nieuwe en betere samenleving. Art Nouveau wil een synthese zijn tussen verschillende stijlen en periodes. Er ontstaat een nieuwe vormentaal van asymmetrie, gebogen lijnen en organische decoratiemotieven. Nederland neemt in deze artistieke zoektocht een geheel eigen plek in. De stijlrichting manifesteert zich onder meer in de architectuur, schilderkunst , bouwkunst, affiches, binnenhuisinrichting, glaskunst, boeken, sieraden en meubels. Door toepassing van Art Nouveau in schilderijen, meubels en deuren, behang, gordijnen, eetgerei en kandelaars ademt een interieur een sfeer van verfijning uit.

De term Art Nouveau wordt vooral gebruikt in België en Frankrijk. In Duitsland spreekt men van Jugendstil, in Nederland doorgaans van Nieuwe Stijl.

Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis in Groningen. Zij geeft lezingen, colleges en rondleidingen en begeleidt culturele reizen in en buiten Europa. Vorig jaar gaf zij in de bibliotheek een geslaagde lezing over Mondriaan en De Stijl. Hiermee speelde de organisatie in op de Mondriaan-tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum. 'Frederike Upmeijer vertelt zo boeiend en enthousiast dat we besloten haar te vragen om een andere stroming te belichten,' vertelt Riet Abcouwer van Open Ateliers Almelo.

'De lezingen staan los van de kunst die te zien is tijdens de Atelierroute. Ze zijn bedoeld als cadeau aan de Almelose bevolking om zo de kennis van een bepaalde stijl te verdiepen of op te halen. Deze lezing móet je bijwonen omdat je gegrepen zult worden door de schoonheid van de prachtige, vaak florale ontwerpen en organisch versierende vormen, die heel mooi in elkaar overlopen en voor die tijd heel vernieuwend waren.'

U bent dinsdag 17 april van harte welkom in bibliotheekcafé de Meridiaan. De toegang is gratis. De lezing begint om 19.30 uur.

Streamer:

Meer berichten