Johan en Riekie Schipper waren 30 jaar het gezicht van de Longpatiënten Vereniging Almelo
Johan en Riekie Schipper waren 30 jaar het gezicht van de Longpatiënten Vereniging Almelo (Foto: Helga Wolf)

Longpatiënten Vereniging stopt er mee

ALMELO - 'Ik had nog graag twee jaar door willen gaan om het 60-jarig jubileum als vrijwilliger te kunnen vieren,' geeft Riekie Schipper aan. 'Maar het is mooi geweest.' Samen met haar man Johan heeft ze 30 jaar lang haar ziel en zaligheid aan de Astma Patiënten Vereniging, afdeling Almelo (APV), gegeven. Op 14 april 1988 werd de vereniging opgericht. Op 14 april 2018 wordt deze opgeheven. 'We hebben de afgelopen dertig jaar veel georganiseerd, daarbij stond het lotgenotencontact voorop,' geven zowel Johan als Riekie aan.

In het gezin van Riekie kwam veel tuberculose voor. Als 19-jarige nam Riekie plaats in het bestuur van de TBC Vereniging. Het aantal TBC-patiënten nam af en de vereniging hield op te bestaan. Dertig jaar geleden richtte ze samen met enkele anderen de Astma Patiënten Vereniging Almelo op. Eerder sprak men van Astma Patiënten Vereniging, maar sinds 2009 kreeg men de naam Longpatiënten Vereniging. De patiëntenvereniging heeft enorm veel gedaan aan voorlichting en informatie, scholen bezocht, ziekenhuizen en andere instellingen. Riekie volgde samen met anderen allerlei cursussen hoe ze de APV het beste vorm kon geven. De afdeling Almelo kende een praatgroep voor ouders van kinderen met astma en eczeem, vanuit die groep is het idee gekomen om een cursus te geven voor ouders. Herma Bladder en Annet Hesselink waren hier de contactpersonen. Deze cursus 'Omgaan met astma en eczeem' heeft jaren goed gedraaid, er was altijd een wachtlijst. Men kreeg hierbij goede medewerking van dr. Hofste, kinderarts, dr. Plasmeyer, huidarts, Anneke van Pijkeren, cara verpleegkundige en gespreksleidster Moniek Bijleveld. Ook kon men altijd een beroep doen op longarts Paul Oostinga.

Het sporten en zwemmen stond 30 jaar op de agenda, met medewerking van verschillende therapeuten, waaronder Harry Middeljans. Velen hebben gebruik gemaakt van deze activiteit. 'Nooit heb ik mee gemaakt dat iemand boos weg liep uit een vergadering, altijd ging alles in goede harmonie,' laat Riekie Schipper weten. Maar helaas kreeg de vereniging de laatste jaren vaak met ziekte en ouderdom te maken. Johan en Riekie Schipper zullen de vereniging echt nog wel missen maar blijven binnen het appartement waar ze wonen wel door gaan met vrijwilligerswerk. Op zaterdag 14 april wordt er van 16.00 uur tot 17.30 uur een receptie gehouden in restaurant het Maatveld, voor iedereen die de Longpatiënten Vereniging een warm hart toe draagt. 's Avonds is er voor genodigden een feestavond. 'We willen alle winkeliers en fabrikanten bedanken voor hun jarenlange steun. We ontvingen bij grote activiteiten altijd mooie prijzen.'

Meer berichten